V Rakah za elektriko prosijo že šest let

Elektro Ljubljana pravi, da ni ekonomskega izračuna, vendar elektrificira lovske koče.

Objavljeno
11. december 2014 16.54
fsa-Jože Rački
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje - Jože Rački, ki je uradno edini prebivalec vasi Rake, najvišje vasi v dolini Kolpe, si od leta 2008 prizadeva, da bi Elektro Ljubljana do te nekoč zapuščene vasi zgradil osnovno elektroenergetsko infrastrukturo in mu zagotovilo elektriko. V Elektru so njegovo vlogo zavrnili, ker da gradnja omrežja za tako malo uporabnikov ne bi bila racionalna. Rački opozarja, da so kljub temu pred leti elektrificirali dve lovski koči, ki sta brez stalnih prebivalcev.

Na območju vasi Rake sta še dve vikendhišici in dva stanovalca, ki bi potrebovala elektriko, v sosednji vasi Stružnica, kjer je sedem hiš, sta prav tako dva potencialna odjemalca električne energije. Toda kočevska enota Elektra Ljubljana jim je zavrnila vloge za priključitev na distribucijsko omrežje, zato so se skupaj pritožili na Agencijo za energetiko.

»Pravica do priključitve na distribucijsko omrežje ni neomejena, saj so tudi sredstva, ki jih ima SODO (sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo) oziroma distribucijska podjetja, omejena z višino omrežnine in drugimi viri prihodkov iz storitev,« pravijo v Elektru Ljubljana.

Ocena stroškov v dveh letih zrasla za skoraj petino

V Elektru so zapisali, da prebivalci Slovenije »gradijo vikende v idilični neokrnjeni naravi, daleč od naseljenih krajev in hrupa. Gradnja teh objektov nemalokrat poteka brez ustrezne upravne dokumentacije, kasneje pa lastnikom z naslova nadomestne gradnje (lope, staje za živino, zidanice) uspe legalizirati gradnjo teh objektov in zahtevajo priključitev na distribucijsko omrežje, ki pa je zelo oddaljeno.«

Jože Rački, ki se je leta 2006 upokojil in se s partnerko preselil v rojstno vas Rake, se od prvih sosedov, ki prav tako živijo sredi gozda, pripelje po trikilometrskem makadamu. Do prve vasi ima šest kilometrov. »Trasa za elektriko je krajša, saj bi jo lahko pripeljali od Račkega Potoka, kar pomeni, da bi bila dolga okoli 1,5 kilometra,« razloži Rački.

Toda v Elektru Kočevje so ocenili, da bi trasa morala potekati drugje in da bi bila to zahtevna naložba. Zgraditi bi morali 2,5 kilometra 20 kV-kablovoda med Dolnjo Brigo in Rakami, 2,5 kilometrov 20 kV-kablovoda Rake–Stružnica in 1,6 kilometrov NN-kablovoda, kar bi skupaj z drugo infrastrukturo pomenilo investicijo v vrednosti 370.000 evrov. Še leta 2012 so izračunali, da bi naložba stala 318.000 evrov.

Na ta novozgrajeni sistem bi se v prihodnjih 40 letih priključilo največ sedem gospodinjskih odjemalcev, kar je po oceni Elektra Kočevje, »nizka pokritost investicije s prihodki«, ki ne omogoča normalne amortizacije. Ker bi nastali nesorazmerni stroški, je distribucijsko podjetje zavrnilo vlogo Jožeta Račkega oziroma vseh petih, ki so se na tem območju prizadevali za elektrifikacijo svojih hiš in vikendhišic.

Agencija: Elektro naj še enkrat pretehta

Agencija za energijo, ki je obravnavala skupno pritožbo, pa je Elektru Kočevje naložila, da mora še enkrat pretehtati vloge in pripraviti novo oceno investicije. Kot so zapisali, ni prav, da je vsakemu vlagatelju zahteve naložil celotne stroške investicije. Agencija tudi ugotavlja, da »mora kot osnovno vodilo pri odločanju upoštevati dejstvo, da priključitev stranki omogoča dostop do električnega omrežja, ki mora kot javna storitev biti dostopna vsakomur in je le izjemoma, kot to določa zakon, možna zavrnitev«.

Odgovor Elektra Kočevje bo znan v mesecu dni. »Seveda verjamem, da bo tu elektrika,« pravi Jože Rački, ki pravi, da bo vztrajal tudi zato, ker je Elektro Ljubljana na tem območju elektrificiral lovske koče na Grintovcu in na Šajbniku v občini Osilnica, kjer ni niti enega stalnega prebivalca. »Vse nas je treba obravnavati enako, ne pa, da je to odvisno od tega, kako se znajdeš,« še pravi Rački.

V Elektru Ljubljana smo hoteli izvedeti, na podlagi kakšnih izračunov so ocenili, da je napeljava električnih vodov do lovskih koč ekonomsko upravičena in kdo je elektrifikacijo plačal, vendar na naša vprašanja niso odgovorili.