V Reziji ob izdaji dvojezične osebne izkaznice protesti

Na občini v Reziji so v soboto izdali prvo osebno izkaznico v italijanščini in slovenščini. Dvojezični dokument je v spremstvu odvetnika dvignil Gabriele Cherubini, ki je bil tudi pobudnik uvedbe te listine v Reziji.

Objavljeno
01. avgust 2010 13.38
Ka.L.,STA
Ka.L.,STA
Trst -  Dvojico pa je nato pred občino s kričanjem in žaljivkami pričakala množica protestnikov. Na dvojezični izkaznici, ki jo je prejel Cherubini, so slovenski izrazi zaenkrat napisani ročno, saj občina Rezija še ne razpolaga z ustreznim računalniškim programom. Cherubini je po prejetju izkaznice skupaj z odvetnikom zapustil občinsko poslopje, tam pa ga je pričakala množica kakih petdeset "očitno nahujskanih demonstrantov", opremljenih s trikolorami in napisi, piše Primorski dnevnik.

Demonstranti so med kričanjem, psovanjem in petjem italijanske himne Cherubinija in njegovega odvetnika spremljali vse do bližnjega kulturnega doma, kjer je morala očitke poslušati tudi predsednica Rezijanske folklorne skupine Pamela Pielich, češ da se je prodala Slovencem.

Na provokacije demonstrantov se ni odzval nihče, je pa bilo ozračje kljub temu napeto. Dogajanje so spremljale tri patrulje karabinjerjev z avtomobili in ti so nazadnje svetovali Cherubiniju, naj za nekaj časa zapusti Rezijo, da se položaj umiri.

Italijansko notranje ministrstvo je marca letos odredilo, da mora občinska uprava v Reziji izdajati dvojezične italijansko-slovenske osebne izkaznice občanom, ki zanje zaprosijo. Tako je ministrstvo odgovorilo na vprašanje župana Rezije Sergia Chineseja glede zahteve občana - to je Cherubinija - po osebni izkaznici v italijanščini in slovenščini.

Občina Rezija je sicer na seznamu občin, kjer veljajo določila državnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino iz leta 2001, vendar je župan Chinese zagovarjal stališče, da rezijansko narečje ne spada v sklop slovenskega jezika, češ da gre za samostojno slovansko govorico.