V Rudniku Trbovlje-Hrastnik za las ušli stečaju

Avstrijska BKS unovčila menico, »knapi« skoraj v stečaj; plače z zamikom, štrajk in Brnica odpadeta.

Objavljeno
16. oktober 2013 20.33
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Skoraj tristo zaposlenih na Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) je za las ušlo stečaju, ker je ena od treh bank upnic, ki jim RTH dolguje prek 14 milijonov evrov, unovčila menico. S posredovanjem države so pri banki po naših podatkih dosegli šestmesečni moratorij, a plač jutri kljub temu ne bo, napovedanega štrajka rudarjev pa tudi ne.

Po dosegljivih podatkih se je za izterjavo dolga od RTH odločila avstrijska banka BKS, ki ji RTH neuradno dolguje 2,5 milijona evrov. Vršilec dolžnosti direktorja Stane Sotlar nam je kar po tajnici sporočil, da ne daje informacij.

Natančneje o težavnem finančnem položaju RTH ni bil pri volji govoriti niti vršilec dolžnosti namestnika direktorja Tim Tomažin. Obema začasni, enomesečni mandat, sicer poteče jutri, v petek. Javnost je pričakovala, da bo Sod kot edini družbenik RTH že v teh dneh obelodanil novo vodstvo RTH, toda imen včeraj še ni imel, zaradi česar se sindikat RTH boji, da bo od jutri dalje brez sogovornika.

Neuradno ima menda veliko možnosti za imenovanje bivši prvi mož Irga Bojan Jelen. Glede na nastali položaj, iz katerega dolgoročne rešitve ni videti, pa je mogoče tudi, da bo Sod podaljšal vedejstvo Sotlarju in Tomažinu. Sod sicer do danes še ni imenoval niti šestega člana nadzornega sveta RTH - po tistem, ko je funkcijo odklonila Mojca Kert.

Predsednik sindikata Anton Lisec je za Delo potrdil, da se pritiski nanj stopnjujejo, toda ne od delavcev. Ti so misel na štrajk skoraj opustili, na plače, ki naj bi bile jutri, pa so tudi pripravljeni počakati še teden dni, saj denarja zanje RTH ta trenutek nima. BKS je z računa postrgala zadnji denar. Neuradno ga ni bilo več kot 20.000 evrov; RTH za plače potrebuje okrog 600.000 evrov.

Lisec ne skriva ogorčenja nad grožnjo stečaja, ki mu tako blizu, kakor te dni, rudarji v 250 letih še niso gledali v oči. Položaj, v kakršnem so se znašli, namreč ni nastal čez noč. Pri vodilnih bodo zato odgovornost poleg revizorjev, ki jih je v RTH poslal Sod in poleg organov pregona, ki preiskujejo podjetje na podlagi anonimke, zdaj iskali tudi zaposleni.

»Pričakoval bi, da bodo vsi na RTH končno spoznali, da smo se znašli v isti 'mineštri'. Iz nje zdaj nekateri poskušajo zlesti, a žal prek naših ramen,« pravi Lisec, ki trdi, da tudi posamezniki na Omerzelovem ministrstvu blokirajo odločitve v zvezi z reševanjem RTH.

Brnica kot možnost nadaljnjega kopanja premoga, smo izvedeli, naj ne bi bila več v igri ne pri državi ne pri rudarjih, čeprav naj bi 160 med njimi grozila odprta brezposelnost. Sindikat na odpuščanja kljub pritiskom ne pristaja; je pa za rudarje sprejemljivo prezaposlovanje v Premogovniku Velenje.