V rudniku Velenje stavka že 1400 zaposlenih

Premogovnik Velenje ostaja nelikviden, Košorok pravi, da je dva koraka pred stečajem.

Objavljeno
02. julij 2014 10.48
Posodobljeno
02. julij 2014 10.48
Stavka velenjskih rudarjev
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje – Spontana stavka v Premogovniku Velenje (PV), ki jo je začelo 350 rudarjev nočne izmene v ponedeljek zvečer, je zajela že 1000 rudarjev in 400 drugih zaposlenih. Pogajanja stavkajočih in vodstev rudnika ter holdinga do danes niso bila uspešna.

V stavki, o kateri predsednik uprave PV Ivan Pohorec ugotavlja, da je nezakonita, delavci zahtevajo izplačilo razlik do polnih plač in nagrad za leti 2012 in 2013 do konca leta 2014, izplačilo letošnjega regresa za letni dopust, do 18. julija pa tudi vsakoletne nagrade rudarjem, ki jih določa kolektivna pogodba. Pohorec odgovarja, da rudnik tega denarja nima.

Danes so se Pohorec, direktor Termoelektrarne Šoštanj Peter Dermol in direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok na povabilo župana mesta Velenje Bojana Kontiča udeležili zasedanja občinskih svetnikov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki. Košorok je ponovil, da je PV zašel v zadnjih treh mesecih v kritične likvidnostne težave zaradi prenizke cene premoga za termoelektrarno in obljubljene prenizke cene 2,25 evra za gigadžul proizvedene energije za bodoči šesti šoštanjski blok.

Tudi zahteva uradnega stavkovnega odbora z 21. marca kot zdaj zahteva predstavnikov spontane stavke je, da rudnik ceno poviša na 3,25 evra, kar bi rudniku omogočilo rentabilno poslovanje.

Toda to, ugotavlja direktor TE Šoštanj Peter Dermol, bi se prelilo v izgubo elektrarne in otežilo prodajo elektrike. »Premogovnik je dva koraka pred stečajem,« je dejal Košorok in omenil že znane možnosti sanacije: dodatno znižanje plač in skrajšanje dopustov, ukinitev dodatkov vsem, ki ne delajo v jami, opustitev nerudniških dejavnosti ter povečanje produktivnosti.

Pohorec meni, da ne le, da povečanje produktivnosti ni mogoče, temveč bo zaradi nepredvidljivih seizmoloških dogodkov v podzemlju v zadnjem letu in pol, tako imenovanih stebrnih udarov, naslednjih pet let rudnik za blok šest lahko zagotavljal pet odstotkov manj premoga, kot je potrebno.

Čemu služi stavka?

Čemu, razen klicu državi na pomoč, je služilo današnje skupno zasedanje svetnikov treh občin Šaleške doline ob stavki ni jasno.

Blaž Košorok
je dejal, da je Premogovnik Velenje dva koraka pred stečajem, Ivan Pohorec, da zaradi stebrnih udarov tri leta bloku šest ne bodo pošiljali dovolj premoga, Peter Dermol pa si v zvezi z gospodarnostjo že skoraj končanega šestega bloka ne more predstavljati povišanja cene premoga za elektrarno, cene, ki je bila določne pred – desetimi leti.

Še najbolj je mogoče sklic, ki ga je vodil velenjski župan Bojan Kontič, razumeti kot zaskrbljenost lokalnih skupnosti nad socialnimi posledicami težav v rudniku. Občine se ne morejo vmešavati v korporativno vodenje Premogovnika Velenje (PV), Termoelektrarne Šoštanj (Teš) ali celo Holdinga slovenske elektrarne (HSE), čeprav direktor HSE Blaž Košorok »vedno rad pride v te kraje«.

»Ne bomo privolili v nižanje plač«

Z naklonjenostjo je mogoče sprejemati tudi protest rudarjev in drugih zaposlenih v PV, ki jim že tretje leto ne izplačujejo vsega, kar je dogovorjeno v kolektivni pogodbi, in ki so jim edini v skupini HSE znižali plače za pet odstotkov. »Ne bomo privolili v nižanje plač. Delo v jami je enako težko kot v preteklosti,« je na skupnem zasedanju rekel Aleksander Kavčnik, predstavnik stavkajočih. Delavski funkcionar Bojan Brcar pa, da rudarji mislijo resno.

Štiri mesece po marčnem dogovoru stavkovnega odbora s PV in HSE o reševanju likvidnosti in plačil rudarjem se ni nič spremenilo. Drugače tudi ni moglo biti. V dveh letih je doživel štiri menjave nadzornikov in tri predsednike uprave. Delavski predstavniki so vodstvo že lani opozarjali, da fiksna cena premoga 2,25 evra za gigadžul v Teš proizvedene energije ni vzdržna, letos pa je HSE pomagal PV z avansi, kar ni vodilo v rešitev. »S Pohorcem imamo dialog, toda težav PV ne moremo več rešiti sami,« je rekel Brcar.

Košorok: Nujno je prestrukturiranje PV

Očitno prav s tem namenom, torej, naj pomaga država, je črno sliko slikal tudi Košorok. PV je v likvidnostne težave začel lesti letos, posebno v zadnjih treh mesecih. »Dogodki, ki bodo sledili, ne bodo prijetni za to dolino.« Nujno je prestrukturiranje PV, znižanje plač in ukinitev postranskih dejavnosti PV, ki je zadolžen za 75 milijonov evrov, od tega dolguje 16 milijonov HSE, 22 milijonov evrov pa NLB. Toda šesti blok je okoljsko in energetsko dober projekt, sicer ga ne bi podprli dve evropski banki. Toda povišanje cene premoga zanj na 3,25 evra bi za 30 milijonov evrov povečalo izgube Teša.

Pohorec je razkril, da zaradi seizmičnih premikov v podzemlju v preteklem letu in pol naslednjih pet let ne bodo mogli šestici dajati dovolj premoga – manjkalo ga bo pet odstotkov.

Zakaj so o tem odgovorni spregovorili šele danes, je jasno. Ob stavki v rudniku se drugega niso spomnili. Medtem so se v PV nadaljevala pogajanja med predstavniki stavkajočih, ki ne odstopajo od zahtev, in vodstvoma PV in HSE.