V Selški in Poljanski dolini spet preventivna pediatrična oskrba

Pregledi in cepljenja otrok v Žireh in Železnikih, še ta mesec verjetno tudi v Gorenji vasi.

Objavljeno
15. januar 2016 18.09
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Škofja Loka – Prihodnji teden bodo v ambulanti v Železnikih pediatrinje začele preventivno pregledovati in cepiti otroke, je včeraj potrdila direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka Sabina Dietner. Tudi v Gorenji vasi upajo, da se bo v njihovi preurejeni in povečani ambulanti kmalu začela otroška preventiva.

Kmalu bo minilo eno leto, odkar so v Železnikih, Gorenji vasi in Žireh ukinili preventivno pediatrično oskrbo. Glavni vzrok je bil pomanjkanje kadra. Po številnih protestih in odpravi pomanjkljivosti, ki jih je ugotovila komisija ministrstva za zdravje, bodo v Železnikih znova odprli ambulanto za otroke, v kateri izmenično ob različnih dneh poteka tudi ginekološka dejavnost.

Ambulanta v Žireh je začasno prestavljena v prostore ambulante koncesionarja splošne medicine v prvo nadstropje, kamor od decembra lani enkrat na teden pride pogodbeno pregledovat šolarje pediater iz Kranja. Le za ambulanto v Gorenji vasi še čakamo mnenje komisije iz ministrstva za zdravje, je navedla direktorica Sabina Dietner.

Zagotovila je, da bosta v ambulantah zagotovljeni varnost in učinkovitost cepljenja, težave s kadri pa, kot je poudarila, še vedno obstajajo. »Žal za zdaj ni nobenega pediatra, ki bi ga lahko redno zaposlili v zdravstvenem domu. Se pa veselimo specializantov, ki jih je kar nekaj,« je dejala. Na vprašanje, ali bodo zagate res reševali z zdravnikom koncesionarjem, pa je direktorica odgovorila, da se o tem govori že nekaj časa predvsem za Poljansko dolino, vendar sama konkretnih podatkov o tem nima.

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je pojasnil, da komisija, ki si je pred enim mesecem ogledala ambulanto v Gorenji vasi, ni imela pripomb in da upajo, da bo otroško preventivo enkrat na teden, ob četrtkih, že januarja pri njih začel izvajati pogodbeni pediater, ki ga je Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) že zagotovilo.

Potekajo pa tudi aktivnosti za podelitev koncesije pediatru, ki bi v Gorenji vasi trikrat in v Žireh dvakrat na teden poleg otroške preventive opravljal tudi kurativo za bolne otroke.

Tako sta občini že pridobili pozitivni mnenji OZG in zavoda za zdravstveno zavarovanje. Občini zdaj pripravljata objavo javnega razpisa za podelitev koncesije in upamo, da bomo dobili kandidata za izvajanje pediatrične dejavnosti, je dejal župan Čadež. Po končanem razpisu mora k podelitvi koncesije podati soglasje še ministrstvo za zdravje in šele nato bo z izbranim koncesionarjem sklenjena koncesijska pogodba.