V Šempetru zaskrbljeni zaradi javnega naročila za urgenco

Kot navajajo, so imeli že leta 2008 v bolnišnici gradbeno dovoljenje z ustreznimi projekti za pričetek gradnje urgentnega centra.

Objavljeno
18. december 2013 14.13
ima+kronika
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Šempeter pri Gorici - V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica so tako zaposleni kot tudi organi zavoda zelo zaskrbljeni zaradi zastoja pri izvajanju javnega naročila urgentni center Nova Gorica. Ne moremo se znebiti vtisa, da nas nekdo iz ozadja stalno potiska na stranski tir pri tej investiciji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot navajajo, so imeli že leta 2008 v bolnišnici gradbeno dovoljenje z ustreznimi projekti za pričetek gradnje urgentnega centra, v državnem proračunu pa so bila za to predvidena denarna sredstva.

Takratni minister je bolnišnico seznanil, da teh sredstev ne more koristiti za izgradnjo urgentnega centra in obljubil, da bo bolnišnica na novo uvrščena v skupni projekt urgentnih centrov, ki se aktualno izvaja v Sloveniji in je podprt v velikem delu z evropskimi sredstvi.

Ministrstvo sklepa o izbiri izvajalca še ni izdalo

Bolnišnično vodstvo se je ob soglasju sveta zavoda odločilo sprejeti to ministrovo odločitev. Pripravili so vso potrebno dokumentacijo vključno z gradbenim dovoljenjem, velikokrat so popravljali projektno dokumentacijo, vse z namenom, da bi prišlo do uresničitve in pričetka gradnje urgentnega centra Nova Gorica.

Tako so pričakovali, da bo ministrstvo za zdravje že septembra izdalo sklep o izbiri izvajalca, vendar se to nikakor ni zgodilo. Svet zavoda je ponovno opravil popravek projektne dokumentacije v upanju, da bo do izbora izvajalca gradbenih del in dobaviteljev opreme le prišlo.

»Nikakor ne moremo razumeti, da državni organi s tako izrazito počasnostjo obravnavajo tako pomemben projekt in pri tem ta projekt postavljajo v časovno stisko za pridobitev evropskih sredstev kot glavnega vira investicije«, še opozarjajo v šempetrski bolnišnici.

V kratkem se bodo začela dela v Murski soboti

Od desetih predvidenih urgentnih centrov po državi, ki bi jih gradili tudi z evropskimi sredstvi, so začeli graditi celjskega. V kratkem se bodo začela dela tudi v Murski soboti, kjer bodo po navedbah vodstva bolnišnice v začetku januarja položili temeljni kamen.

Ministrstvo za zdravje se pogaja s ponudniki za gradnjo ljubljanske in mariborske urgence, pogajanja potekajo še za gradnjo urgenc nekaterih drugih bolnišnic.

Ministrstvo za obrambo in Splošna bolnišnica Jesenice sta v ponedeljek podpisala pogodbo o tem, da bo v času gradnje oziroma prenove urgentnega centra jeseniška urgenca delovala v mobilni vojaški bolnišnici. A še ni jasno, kdaj se bo ureditev nove urgence začela, saj tudi na Jesenicah izvajalec del še ni pravnomočno izbran.