V Šenčurju odločno proti prebežnikom

Protestni shod: Svojo voljo so prebivalci Šenčurja izrazili tudi z domobranskimi zastavami.

Objavljeno
20. februar 2016 14.17
Posodobljeno
20. februar 2016 14.17
Protesti - Begunski center
Blaž Račič
Blaž Račič

Šenčur - Na anonimno pobudo spletne skupnosti Gorenjska je proti migrantskemu centru, ki je na portalu facebook pozivala k protestnemu shodu, se je danes v Šenčurju po ocenah policije zbralo okoli 2500 ljudi. Med nasprotniki namere za ureditev begunskega centra v nekdanjem trgovskem središču Baumax je bilo tudi nekaj poslancev stranke SDS.

Shod je bil podobno kot pred časom v Kidričevem uperjen proti nameri ministrstva za notranje zadeve, da bi begunski center uredili v omenjenem trgovskem centru. Temu tudi občini Šenčur in Kranj že od lanske jeseni odločno nasprotujeta. Predstavniki svetniških skupin v svetu mestne občine Kranj so skupaj z županom Boštjanom Trilarjem pred dnevi potrdili novembrski sklep, po katerem lokacija nekdanjega trgovskega centra Baumaxa pa tudi vse morebitne druge lokacija na območju mestne občine ali v njeni bližini niso ustrezne. Pri tem so izpostavili varnostne in razvojne razloge (lega trgovskega centra tik ob avtocesti, v bližini mednarodnega letališča).

Protestni shod pred nekdanjo stavbo Baumaxa ni napovedan in organiziran, zato ne more imeti podpore, so v izjavi zapisali na mestni občini Kranj. Tako kranjskega župana Boštjana Trilarja danes ni bilo na protestu, se ga je pa udeležil njegov županski kolega iz Šenčurja, Ciril Kozjek, ki je prišel podpret protestnike, saj tudi v Šenčurju begunskemu centru ostro nasprotujejo. V množici smo med drugim opazili tudi poslance SDS Branka Grimsa, Žana Mahniča, Andreja Čuša, ki udeležencev niso nagovorili.

Piva ni bilo

Številni Šentjurski protestniki so organizirali tudi sprevod 40 traktorjev, ki so se ovešeni s transparenti vozili mimo kraja shoda. Mare iz okolice Kranja se je protesta udeležil zato, ker po njegovem pripadniki drugih kultur ne spadajo v to okolje, podobnega mnenja so bili še številni drugi. Na shod so protestniki prišli s slovenskimi zastavami in raznimi transparenti, med katerimi je bil med najočitnejšimi (in največjimi) transparent, s katerim so v času druge svetovne vojne vabili nove vojake v domobranske vrste. Po poldrugi uri mirnega sprehajanja pred trgovskim centrom, mahanja z zastavami, trobljenja in poslušanja narodnozabavne glasbe, ki je odmevala iz prenosnih zvočnikov, so se udeleženci začeli razhajati. Eden od njih pa je pripomnil: »Ko bi le še prodajali pivo«.

Čeprav je bil protest nelegalen, so bili policisti nanj pripravljeni, a večjega dela niso imeli, saj je shod minil mirno in brez izgredov. Še največ dela so imeli z urejanjem prometa, saj so med drugim zaprli tudi priključek iz Šenčurja na avtocesto. Ukrepe so prilagajali razmeram na terenu, je povedal Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave in dodal, da so kljub temu, da shod ni bil prijavljen, zborovalcem omogočili pravico do mirnega zbiranja in zborovanja.