V Šentjerneju stavijo na domač kader

V četrtem poskusu so občinski svetniki dali prednost za novo ravnateljico OŠ »domači« kandidatki

Objavljeno
27. marec 2015 18.49
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Šentjernej - Šentjernejski občinski svet je dal pozitivno mnenje za novo ravnateljico OŠ Šentjernej sedanji pomočnici ravnateljice Nataši Bregar. Njena prednost pred Renato Zupanc Grom, ki že drugo šolsko leto vodi šolo kot vršilka dolžnosti, je, da je domačinka.

V Šentjerneju neuspešno izbirajo »pravega« ravnatelja svoje OŠ že od leta 2013. Ker svetu zavoda ni uspela izbira med nekdanjo ravnateljico Viktorijo Rangus in učiteljico na šoli Tadejo Strmole, je moral takrat v postopek menda sploh prvič poseči šolski minister z imenovanjem vršilke dolžnosti Renate Zupanc Grom, ki se na delo v Šentjernej vozi iz - Novega mesta. Novemu svetu zavoda lani na dveh razpisih prav tako ni uspelo izbrati nove ravnateljice med Rangusovo in Zupanc Gromovo, je pa zadnjo brez posredovanja šolskega ministra ponovno imenoval za vršilko dolžnosti ravnateljice. Zapletalo se je sicer tudi pri tem, saj je svet zavoda teden dni čakal, ali se bo za kandidaturo za ta položaj odločila večletna pomočnica ravnateljice OŠ Šentjernej Nataša Bregar.

Nov razpis za ravnatelja OŠ Šentjernej je bil objavljen 6. marca. Nanj sta se prijavili Renata Zupanc Grom in Nataša Bregar. Svet zavoda, ki je spet nov, je ugotovil, da sta obe vlogi popolni in oddani pravočasno in je 20. marca s pošto pozval vse tri naslovnike (svet staršev, učiteljski zbor in občinski svet), ki imajo to pristojnost, da dajo mnenje h kandituram. Vsa mnenja za končno odločitev sveta zavoda sicer niso zavezujoča, upošteva jih po svoji presoji. V Šentjerneju se očitno ponovno obetajo težave, na kar nakazuje več dejstev.

V zakonih nikjer ne piše, kakšen je vrstni red oddaje mnenj, vendar je običaj, da občinski svet počaka na mnenji sveta staršev in kolektiva. V Šentjerneju se je politiki tokrat zelo mudilo, saj je bila točka dodatno uvrščena na dnevni red seje občinskega sveta, kandidatki pa sta bili pozvani k predstavitvi svetnikom dan prej po telefonu. »To ni problem, saj če kandidiraš, lahko kandidaturo predstaviš kadarkoli. Je pa vse skupaj neobičajno,« je povedala Renata Zupanc Grom. Za izjavo smo prosili tudi Bregarjevo, a nas je zavrnila, da jih lahko daje le Zupanc Gromova.

Občinski svet je dal pozitivno mnenje domačinki Nataši Bregar, Renata Zupanc Grom pa je dobila polovico pozitivnih glasov. »Ob predstavitvi sem imela zelo dober vtis, kljub nekaj provokativnim vprašanjem. Moje izkušnje in reference so boljše, prizadevam si delati povezovalno, o čemer priča tudi to, da je po lanskih zapletih Bregarjeva ostala na svojem položaju. Ja, izid glasovanja v občinskem svetu po kratki pavzi, ki so jo očitno izkoristili za usklajevanje, me je presenetil,« je bila odkrita Zupanc Gromova.

Zadnje dogajanje v občinskem svetu za poznavalce šentjernejske politične scene ni presenečenje. Največ zaslug za sprejeto odločitev naj bi imel svetnik SDS Albert Pavlič, ki se ga po malem vsi bojijo, v tem primeru pa je za povrh sorodnik moža Bregarjeve.