V Šentjurju zaključili dve podfazi protipoplavnega projekta ob Voglajni

Celotna faza B je vredna 2,6 milijona evrov, pri čemer država iz vodnega sklada zagotavlja skoraj dva milijona evrov.

Objavljeno
21. november 2014 15.23
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Šentjur − V šentjurski občini so danes zaznamovali zaključek dveh podfaz faze B obsežnega projekta Protipoplavni ukrepi ob Voglajni s pritoki v Šentjurju. Celotna faza B je vredna 2,6 milijona evrov, pri čemer država iz vodnega sklada zagotavlja skoraj dva milijona evrov.

Dela v okviru podfaz B1 in B2, ki jih iz vodnega sklada sofinancira državni proračun na podlagi pogodbe med šentjursko občino in resornim ministrstvom, so se začela septembra lani. Zaključeni fazi sta zajemali zahtevna in obsežna dela na območju vodotoka Voglajna in sotočja s Pešnico. Poleg izgradnje protipoplavnih nasipov in zidov so rekonstruirali tudi most čez Voglajno in cesto.

V okviru faz B1 in B2 je bilo narejeno skoraj kilometer visokovodnih zemeljskih nasipov, dva zadrževalna bazena (po 1660 kubičnih metrov vode), dve črpališči meteornih voda, inundacijski objekt oziroma dodatni most z navezavo na obstoječi most in cesto, zaledni in razbremenilni jarki, meteorna kanalizacija, čiščenje struge ter preureditve komunalnih vodov, kar vključuje vodovod, kanalizacijo, elektriko, plinovod in telekomunikacijo.

Povodnji povzročile veliko škode

Letos junija se je po podpisu pogodbe z izvajalcem začela še podfaza B3, ki se izvaja na območju ob Kozarici oziroma ob pritoku Kozarice v Voglajno med obrtno cono in stanovanjsko cono ter šolo v Hruševcu. Podfaza B3 obsega zgraditev protipoplavnih nasipov in zidov ter ureditev korita in pretočnosti Kozarice.

Šentjurski župan Marko Diaci je poudaril, da je občina nadaljevanje protipoplavnih ukrepov zagotovila s tem, da je že sama izvedla prvo fazo, vse okoljske postopke, prostorske plane in priprave dokumentacije pa vodila tako, da je v njih ustrezno predvidela protipoplavne aktivnosti.

Skrbnik vodnega sklada, predstavnik ministrstva za okolje in prostor Tomaž Globokar je pojasnil, da so izvedeni ukrepi pomembni zaradi boljše pretočnosti pritokov, poplavna varnost pa se bo povečala tudi gor- in dolvodno ob Voglajni. Gre za pomemben korak pri varovanju premoženja ljudi in gospodarstva v industrijskih ter obrtni coni občine, kjer so povodnji v zadnjih letih povzročale veliko materialno škodo.