V Sevnici premalo domačega zelja, fižola in jagod

Sevniška občina spodbuja preskrbo javnih zavodov z domačo hrano.

Objavljeno
17. oktober 2013 12.29
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Sevnica - Sevniška osnovna šola skupaj z občino tri mesece išče občinske pridelovalce hrane, ki jo bodo preskrbovali v letih 2014 in 2015. A za zdaj so zapolnili le tretjino kvote.

»Sprva smo bili navdušeni, da bomo imeli zdravo in lokalno hrano. Nato so nastopile težave,« pravi Kristina Prijatelj s sevniške šole: »Težko smo zagotovili dovolj krompirja (tona), primanjkuje kislega zelja v glavi, jagod, grozdja, fižola češnjevca ...«

Šola bo v dveh letih kupila za približno 320.000 evrov hrane. Glede na januarsko spremembo zakonodaje lahko brez javnega naročanja za lokalno hrano nameni do 20 odstotkov omenjenega zneska. »Kvota znaša 64.000 evrov, za zdaj smo zagotovili za 20.000 evrov lokalnih pridelkov. Imamo še 14 dni časa,« pravi Mateja Cvetkovič, na občini zadolžena za javna naročila.

OŠ Sava Kladnika je lokalno pridelano hrano prek sheme šolsko sadje, ki je obšla takratno zakonodajo, napisano po notah grosistov, prvič ponudila pred dvema letoma. Pri sevniških kmetih in grosistih je cena jagod enaka, a lokalna hrana je praviloma dražja. Župan Srečko Ocvirk ostale občinske zavode kljub temu poziva, da krenejo po isti poti. Priložnost za povezovanje s kmetovalci bodo imeli 28. novembra na regijskem posvetu v Sevnici.

»Veseli me, da bo končno v ospredju kvaliteta in ne samo cena,« pravi Kristina Prijatelj: »Ni prav varčevati na račun zdravja otrok.«

»Lokalna ponudba v občini je presenetljivo pestra,« po popisu navaja Elena Zaman Šatej s kmetijske zbornice: »Količine so majhne, a kmetje pravijo, da so se pripravljeni prilagoditi.«