V Škofji Loki zdaj podražili le oskrbo s pitno vodo

Župan Miha Ješe: To niso podražitve, ampak začetek na realnih temeljih.

Objavljeno
30. januar 2015 19.27
Župan Škofja Loka
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – Ne peticija proti zvišanju cen komunalnih storitev ne pomisleki, da ni smiselno sprejemati sklepov o višjih cenah, dokler infrastruktura še nima uporabnih dovoljenj, niso prepričali večine občinskih svetnikov. Pozno ponoči je škofjeloški občinski svet sprejel desetodstotno podražitev za preskrbo s pitno vodo, ki bo začela veljati februarja, za drugo je zmanjkalo časa.

Skupni stroški komunalnih storitev na položnici za gospodinjstvo, ki porabi 18 kubičnih metrov vode in ima cev premera DN 20, bodo v povprečju višji za predvidoma 78 odstotkov. Gospodinjstvo bi v tem primeru namesto sedanjih 23,08 evra za stroške s preskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odplak plačalo kar 41,13 evra.

Voda, kanalizacija, komunalni prispevek

Za civilno pobudo, ki je lani zlasti pred volitvami zavzemala za pravično odmerjen komunalni prispevek (o njegovi višini naj bi predvidoma odločal občinski svet v marcu), so podražitve prenagljene.

»Vemo, da brez podražitev ne bo šlo, opozarjamo pa na preglednost ... Svoje pa bodo občani povedali takoj, ko bodo dobili višje položnice,« je komentiral predsednik KS Godešič Matjaž Krajnik. »Ne gre nam v račun, zakaj takšne podražitve, če pa je EU prispevala za gradnjo kanalizacije 85 odstotkov, 15 odstotkov pa je bilo iz okoljskih dajatev. Zdaj bo občina dala omrežje v najem Loški komunali, ki dela z dobičkom, vse breme pa bo prevalila na nas,« se je hudovala gospa iz Reteč.

Opozicijski svetniki so občinski upravi očitali pomanjkljivo pripravljeno gradivo in neskladnost s številkami, s katerimi se je občina potegovala za sofinanciranje iz EU. Gradnja komunale ne bi smela pahniti ljudi v slabši socialni položaj. Sredstva EU so namenjena ljudem, ne pa občini, da si popravlja proračun, so poudarjali.

Občina Škofja Loka bo Loški komunali letos zaradi novih infrastrukturnih objektov zaračunavala občutno višjo najemnino za uporabo omrežja kot lani, znašala naj bi 1,3 milijona evrov. Župan Miha Ješe poudarja, da je v Škofji Loki treba začeti na realnih temeljih: po njegovem občinski svet sploh ni glasoval o podražitvah, ampak je izglasoval pravilno ceno skladno z uredbami in zakonodajo v državi. O višjih cenah odvajanja komunalnih voda za 135 odstotkov pa bo občinski svet odločal prihodnji četrtek.

Občina bo oddala plinovodno omrežje

Letošnji škofjeloški občinski proračun bo imel 39,3 milijona evrov prihodkov in 38,1 milijona odhodkov. Ker ministrstvo za finance občini ne dovoli dodatnega zadolževanja, do 30. junija pa mora plačati velike infrastrukturne projekte, bo dolgoročno oddala svoje plinovodno omrežje, in sicer za 5,8 milijona evrov.