V Škofji Loki zaostrujejo boj proti pasjim kakcem

Lastnike psov bo malomarnost stala slabih 21 evrov.

Objavljeno
28. junij 2012 18.58
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
Škofja Loka – Ker je po tisočletnem mestu vse več pasjih kakcev, so na škofjeloški občini napovedali, da bodo občinski redarji lastnike psov, ki iztrebkov svojih štirinožnih prijateljev ne pobirajo, najprej opozarjali, nato tudi kaznovali.

Na nemarnost pasjih lastnikov so občinsko upravo že nekaj časa opozarjali tako krajani kot občinski svetniki in predstavniki krajevnih skupnosti. Naj uredijo to problematiko so ta mesec opozorili tudi v Vrtcu Škofja Loka. Pomočnica ravnateljice Nina Lapanja nam je danes povedala, da so pred kratkim županu Mihu Ješetu predali peticijo, v kateri starši otrok in zaposleni v vrtcu z okoli 300 podpisi opozarjajo na to, da so travniki in sprehajalne poti posejane s pasjimi iztrebki: »Na sprehodih je morala vzgojiteljica najprej pregledati pot, ali na njej ni pasjih kakcev.«

Tudi zaradi tega opozorila so danes z občine sporočili, da so se v zadnjem času »razmere v zvezi s pasjimi iztrebki v občini Škofja Loka opazno poslabšale«, zato je občinska redarska služba v stanovanjskih naseljih in tudi zunaj njih že začela poostreno nadzorovati izvajanje občinskega odloka o reji in registraciji psov ter reji drugih živali. Ta odlok med drugim prepoveduje »spuščanje psov na urejena otroška igrišča, kopališča, pokopališča in posamezne zelenice ter parke«, lastnikom štirinožcev pa nalaga, da morajo pasje iztrebke »spraviti v posebno standardizirano ali primerno vrečko in jo odvreči na določenem ali na za to primernem mestu«.

»Občinska redarska služba bo do sredine julija opozarjala na kršitve, od 16. julija pa bo kršiteljem začela izrekati globe v višini 20,86 evra,« je dejal Jernej Tavčar s škofjeloške občine in dodal, da občinska redarska služba v štirih letih, odkar obstaja, še ni izrekala tovrstnih glob.