V skupini HSE ne vedo, kdo je pil in kdo plačal

Iz Triglava Naložb so v HSE prišli nadzornik, finančni direktor, izvršni direktor in nova finančnica; kljub kadrovskim okrepitvam posel še vedno tudi za upokojence.

Objavljeno
23. oktober 2015 20.39
Policijska preiskava na HSE v Ljubljani, 20. novembra 2013
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Kadrovski naskok Triglava Naložb na Holding Slovenskih elektrarn (HSE) se nadaljuje. Pod nadzornikom HSE Črtom Slokanom, vodjo pravne službe v Triglavu Naložbah, se je HSE okrepil že s tremi triglavovci: zadnja je v HSE "prestopila" Kristina Rovšek. Toda kljub okrepitvam skupina HSE za intelektualno svetovanje še vedno najema upokojeno finančnico Ireno Šlemic, ki bo v pol leta zaslužila 50 tisočakov.

Medtem ko se skupina kadrovsko krepi, v odvisnih družbah, v Dravskih elektrarnah Maribor (Dem), Soških elektrarn Nova Gorica (Seng) in Termoelektrarni Šoštanj (Teš), že leta niso zaposlili nobenega strokovnjaka.

Prvi je visoko v vrh HSE, na mesto finančnega direktorja, iz Triglava Naložb prišel Stojan Nikolič. Iz skupine Triglav je tudi Uroš Podobnik, ki je na HSE postal izvršni direktor splošnega sektorja. Zadnja pridružena, Kristina Rovšek, pa je novi vodja HSE-jeve finančne službe. Neuradnemu kandidatu za direktorsko mesto v Dravskih elektrarnah, nadzorniku HSE Črtu Slokanu, se je naskok za zdaj izjalovil.

Tovrstnemu kadrovanju na HSE vir, ki ne želi biti imenovan, pravi zaposlovanje na debelo, Stojan Nikolič pa se je na očitke o prijateljskem kadrovanju na relaciji HSE-Triglav Naložbe za Delo odzval: "Slokan se je iz glasovanja o meni kot kandidatu izločil. Imenovan sem bil s petimi glasovi za in enim izločenim. S Podobnikom nisva bila sodelavca, Rovškovo pa sem povabil, ko sem videl, da se ne bo prijavil nihče iz skupine." Notranji imajo sicer prednost pri zaposlovanju. Nikoliča sicer čudi, da se nihče doselj še ni obregnil ob zaposlovanje ljudi v skupini, katerih "glavna značilnosti so sorodstvene vezi".

Rovškova je mesto finančnice v HSE zasedla po upokojitvi Irene Šlemic. Toda Šlemičeva v pokoju ne miruje. Na Poti za Brdom v Ljubljani je v začetku avgusta registrirala s.p., ki strankam ponuja svetovanje pri zagotavljanju finančnih storitev in druge intelektualne storitve, in takoj sklenila posel v skupini HSE, in sicer pogodbo s Teš do marca 2016 v višini 27.200 evrov. Le nekaj dni prej je sklenila še en, 22.300 evrov vreden posel s Hidroelektrarnami na spodnji Savi, kjer imajo HSE 15-odstotni, Dem tretjinski in Seng 2,8-odstotni družbeniški delež. Nikolič, pravi, je poznal namere vodstva Teša, da angažira Šlemičevo. Ni pa vedel, da so to storili: "Če je Matjaž Eberlinc z gospo sklenil pogodbo, je to storil v nasprotju z mojimi navodili. To sem jim eksplicitno prepovedal, saj hočemo prav na storitvenih pogodbah oklestiti stroške." Samo letos so jih za 72 milijonov.

Nikoliču je bila znana tudi namera o sodelovanju HESS s Šlemičevo: "V HESS je nadzornik Blaž Košorok (direktor HSE, o.p.) in povedal sem mu, da se mi to ne zdi primerno ... Še danes bom preveril."

Glede na to, da je skupina HSE zavezanec za javna naročila nad 40.000 evrov, iz odvisnih družb prihaja vse več namigov o domnevnem načrtnem drobljenju poslov in posledično izogibanju javnim naročilom v krovni družbi.
Medtem ko HSE z najemanjem zunanjih intelektualnih storitev povečuje stroške, zaposlenim v skupini znižuje plače. Povprečna plača zaposlenih v krovni družbi je kar za 53 odstotkov višja kot v odvisnih. Prvi mož HSE Blaž Košorok je bil lani s 151 tisočaki bruto plače četrti najbolje plačani energetski menedžer v državi.