V Sloveniji študira skoraj polovica vseh mladih

Danes začenja študijsko leto 80.000 študentov. Število študentov v zadnjih letih upada.

Objavljeno
03. oktober 2016 10.55
šipič MNENJA/MLADINA/STUDENTI
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana, Maribor, Koper - Za okoli 80.000 študentov se danes začenja študijsko leto.

Brucom, ki se bodo v študijske klopi usedli prvič, bo dobrodoščico zaželelaministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. V poslanici jim bo zaželela,» naj izbrani študij izpolni njihova pričakovanja in jih popelje bliže zastavljenim ciljem«. Bruce bodo pozdravili tudi z Univerze v Ljubljani pred stavbo na Kongresnem trgu.

Zvečer bo študente zabavala skupina Plavi orkestar na ploščadi ljubljanskega študentskega kampusa. Koncert dobrodošlice je pripravila Študentska organizacije Univerze v Ljubljani.

Univerza v Mariboru za vse, ki v študijske klopi sedajo prvič, pripravlja t. i. bruc paket, s katerim jim bo zaželela dobrodošlico in ponudila osnovne informacije o študiju na univerzi. Podobno dobrodošlico pripravljata študentska organizaciji Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem.

V Sloveniji število študentov terciarnega izobraževanja v zadnjih letih sicer upada, še vedno pa študira skoraj polovica mladih, starih od 19 do 24 let. Upada tudi število novincev, saj se jih je v študijskem letu 2015/16 vpisalo 15.300, kar je skoraj 5000 manj kot pred petimi leti.

Visokošolski zavodi so za novo študijsko leto razpisali okoli 18.500 prostih mest v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe, od tega okoli 14.600 za redni in okoli 3900 za izredni študij. Največ mest je razpisanih na Univerzi v Ljubljani. Sledijo ji Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici.