V Sloveniji vendarle ni ebole

Iz infekcijske klinike so sporočili, da je bil sum ebole pri nedavno hospitalizirani bolnici zavrnjen, ta že danes odhaja domov.

Objavljeno
18. april 2015 16.30
Infekcijska bolnica
A. M., Delo.si
A. M., Delo.si

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so danes sporočili, da bolnica, ki so jo v sredo zvečer, po vrnitvi iz območja Zahodne Afrike, sprejeli na ljubljanski infekcijski kliniki, ni bila okužena z virusom ebole. Izvid vzorca, ki so ga preverili na inštitutu za mikrobiologijo Medicinske faultete Univerze v Ljubljani, je bil negativen, zaradi česar so lahko zdravniki dokončno izključili diagnozo »ebola virusna bolezen«.

Kot so še sporočili, bodo pri bolnici z vročinsko boleznijo v naslednjih dneh opravili še nekaj laboratorijskih preiskav, ker pa nima več vročine in se počuti dobro, jo bodo že danes odpustili iz bolnišnične oskrbe.

Da se bolnica najverjetneje ni okužila s potencialno smrtonosno boleznijo, katere zadnja epidemija na Zahodu Afrike je od decembra 2013 zahtevala že več kot 10.000 življenj, je sicer nakazala že analiza prvih vzorcev, katere rezultate so na infekcijski kliniki prejeli včeraj dopoldne, današnji testi pa so sum dokončno ovrgli.

Smrtonosna bolezen

Ebola je akutna virusna bolezen z visoko stopnjo smrtnosti. Zanjo so značilni povišana telesna temperatura, utrujenost, izguba teka, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, glavobol, bolečine v mišicah in drugi nespecifični simptomi. V poznejši fazi bolezni lahko nekateri bolniki doživijo obilne notranje in zunanje krvavitve, lahko pa pride tudi do odpovedi delovanja organov.