Cerar: brez nas ne more biti resnega pogovora o prihodnji vladi

Po 97,2 odstotka preštetih glasovnic je stranka SMC prejela 9,7 odstotkov glasov in je zaostala za SDS, LMŠ in SD.
Fotografija: Miro Cerar: "Vsekakor bom danes Janezu Janši čestital za zmago, od tu naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi." FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar: "Vsekakor bom danes Janezu Janši čestital za zmago, od tu naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi." FOTO: Jure Eržen/Delo

Stranka SMC je po večini preštetih glasovnic prejela 9,74 odstotkov glasov in deset poslanskih sedežev, s čimer so v stranki zadovoljni. "Stranka je dosegla rezultat, s katerim smo še naprej pomemben akter na političnem prostoru. Najprej je treba počakati na dokončne rezultate, da zadeve malo prespimo, premislimo in se potem preudarno odzovemo na situacijo, kakršna bo," je dejal predsednik SMC Miro Cerar.



Stališče SMC do koalicijskih povezav so po Cerarjevih besedah zelo jasno povedali v kampanji. "Vsekakor bom danes predsedniku SDS Janezu Janši čestital za zmago, od tu naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi," je napovedal Cerar. Pred časom je za Sobotno prilogo dejal, da "dokler SDS pod vodstvom Janeza Janše ne spremeni radikalnih populističnih stališč, z njimi ne morem in ne želim sodelovati".

Zakaj je bil premier v odstopu zadovoljen, čeprav je njegova stranka izgubila kar 26 poslanskih sedežev, kar je več, kot jih je dobila zmagovalka letošnjih volitev? "Zadovoljstvo je predvsem v tem, ker vemo, da smo svojo nalogo opravili, zato bi si želeli nadaljevati z delom. Ankete so nam kazale tudi slabše, a zdaj brez nas ne more biti resnega pogovora o prihodnji vladi. Prepričan sem, da se bodo mnogi želeli z nami pogovarjati. Sem pa že povedal, za katere dogovore nismo odprti," je dejal Cerar.

»Veseli me, da je toliko volivcev zaupalo stranki, ki je uspela držati evropsko usmeritev. Želim si vlade, ki bo držala stabilen razvoj,« se je na rezultate prva nasmejanih ust odzvala evropska komisarka Violeta Bulc. Za odstop Mira Cerarja z vrha stranke zdaj ni nobenega razloga, je bila jasna.

V stranki SMC so na rezultate čakali v sproščenem vzdušju. FOTO: Jure Eržen/Delo
V stranki SMC so na rezultate čakali v sproščenem vzdušju. FOTO: Jure Eržen/Delo


"Ta stranka je vodila vlado v izjemno težkih časih, upala si je delati tiste korake, ki so bili nujno potrebni za to, da smo lahko obdržali korak z razvojem EU. Ostali smo evropsko naravnani in to je tudi glavno sporočilo. In upam, da bo tudi nova vlada, v kakršnikoli sestavi bo, držala to držo reform dobrega za vse ljudi in seveda evropsko usmeritev," je še dodala Bulčeva.

Podpredsednik stranke Milan Brglez je dejal, "da je zadovoljen, če se bo po končnem štetju izkakalo, da je res tako. Moramo pa počakati do konca štetja." "Dajmo času čas," še ni želel komentirati, s kom bi stranka šla v koalicijo.

Dosedanja vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ocenila, da so volivci "očitno želeli neke spremembe". Stranka bo po njenih besedah nadaljevala z začrtano potjo, vendar ne za vsako ceno in ne pod vsakimi pogoji. Čeprav ni kandirala za poslanko in se poslavlja iz DZ, pa je Kustec Lipicerja v izjavi za STA dejala, da še ni rekla zadnje besede in da se lahko tudi vrne, če bo takšna potreba.


Optimistični že pred rezultati


»Optimizem,« je beseda, ki se izpisuje na enem od plakatov, ki jih držijo nekateri člani stranke SMC. V volilnem štabu v Gostilni pri vrbi v Trnovem so se čakajoč na prve rezultate za zdaj zbrali nekateri poslanci sedanjega sklica, kandidati stranke in drugi podporniki. Tukaj so sedanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, kandidat Jure Leben, programski svetovalec Aleksandar Kešeljevič in evropska komisarka Violeta Bulc.

"Danes je pomemben dan, zato vse volivke in volivce vabim, da oddajo svoj glas," je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo
"Danes je pomemben dan, zato vse volivke in volivce vabim, da oddajo svoj glas," je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Medtem ko se jim bodo drugi vidni člani stranke, s predsednikom Mirom Cerarjem na čelu, pridružili po osmi uri, so zbrani za zdaj nasmejanih obrazov. Glede na volilne napovedi ne pričakujejo rekordne, 36-odstotne podpore kot pred štirimi leti, vendar kljub temu na rezultate čakajo v sproščenem vzdušju in na televizijske zaslone, kjer se bo že kmalu izpisalo, kako uspešni so bili v kampanji, zrejo optimistično.

"Danes je pomemben dan, zato vse volivke in volivce vabim, da oddajo svoj glas," je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo
"Danes je pomemben dan, zato vse volivke in volivce vabim, da oddajo svoj glas," je dejal Cerar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Stranko, ki je sprva nosila njegovo ime, je Miro Cerar leta 2014 ustanovil le nekaj tednov pred volitvami. SMC je na volitvah pred štirimi leti zbrala osupljivih 34,5 odstotka glasov, kar ji je zagotovilo 36 poslanskih sedežev. Pravnik, ki bo avgusta letos dopolnil 55 let, je pred volitvami sporočil, da se ponovno poteguje za premiersko funkcijo, da s Stranko modernega centra dokonča začete projekte.



Več iz te teme:

Komentarji: