V Sokolcu se požvižgajo na županov ultimat

Občina Novo mesto je uporabnike Narodnega doma pozvala, naj ga zapustijo. Ti napovedujejo kulturni upor.

Objavljeno
28. september 2016 21.40
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Zaradi obsežnih obnovitvenih del v dotrajanem Narodnem domu v Novem mestu je občinsko vodstvo pozvalo člane Avtonomne kulturne cone Sokolc, da najkasneje jutri zapustijo objekt in tako omogočijo izvedbo projekta. Vodja alternativnih umetnikov Sebastjan Šeremet: Sokolca ne nameravamo zapustili.

Šeremet pravi, da so člani že pred leti našli svoj prostor pod soncem v Narodnem domu, ki so ga po lastnih finančnih zmožnostih tudi vzdrževali, v njem se lahko vživijo v svoje umetniško ustvarjanje in nikomur niso napoti. »Občinski možje pravijo, da je objekt namenjen kulturi in očitno menijo, da je to, kar počnemo, nekulturno, in da ne pomeni nič, čeprav smo doslej izvedli številne humanitarne akcije in ustvarili veliko umetniških slikarskih del,« je povedal Šeremet in hkrati napovedal, da se mladi iz Sokolca pod nobenim pogojem ne bodo izselili, ker se nimajo kam. Njihov slogan je »Stati inu obstati«.

Župan Gregor Macedoni je pisni ultimat za izselitev naslovil »vsem, ki se nahajajo v stavbi« in v njem zapisal, da morajo do 30. septembra izprazniti vse prostore Narodnega doma, ki jih uporabljajo za svoje delo ter za shranjevanje materialov in opreme. Alternativce je zelo razburil njegov zapis, saj v njem navaja, da novomeška občina, ki je lastnik stavbe, z nobenim uporabnikom ali stanovalcem v njem ni sklenila pisnega dogovora ali dovolila uporabo objekta, saj je ta nevaren za uporabnike. Toda Šeremet pravi, da to ni res, saj je občina v marcu leta 2011 izdala sklep, s čimer je dovolila brezplačen najem prostorov za delovanje Društva za kulturno osveščanje v Narodnem domu. V sklepu, ki ga je podpisal nekdanji župan Alojzij Muhič, je še zapisano, da so ustvarjalci seznanjeni s prostorskimi in varnostnimi razmerami objekta, zato v njem delajo na lastno odgovornost. Na vprašanje Dela, ali bo jutri morda posredovala policija, so iz tamkajšnje policijske uprave sporočili, da le v primeru, če bo kršen javni red in mir oziroma bo storjeno kako kaznivo dejanje.

Prenova strehe, pročelja in napeljav

Po dolgotrajnih pogovorih novomeške občine in ministrstva za kulturo bo v ponedeljek stekla obnova dotrajane strehe, ki bo stala 72.000 evrov, pri čemer bo kulturno ministrstvo primaknilo do 56.000 evrov. Občina namerava obnoviti tudi pročelje objekta ter elektro instalacije in zagotoviti požarno, komunalno in sanitarno varnost. Tega pa ne bo mogoče storiti, pravijo na novomeški občini, če so v objektu ljudje. Zdajšnji uporabniki v Narodnem domu skrbijo za prostore, v katerih ustvarjajo in tudi bivajo, ne izvajajo pa obsežnejših gradbenih del ali drugih investicijskih posegov. Nujna sanacijska dela, elektrika, komunala in varovanje na letni ravni stanejo približno deset tisoč evrov. Po obnovi namerava občina določiti pravila in prostore nameniti vsem kulturnim ustvarjalcem, tudi sedanjim alternativcem, a pod enakimi pogoji, kot bodo veljali za vse. Na občini pravijo, da bo objekt namenjen ustvarjanju podnevi, in ne nočnemu bivanju, saj stanovanjsko problematiko v občini rešujejo z občinskimi neprofitnimi stanovanji. »Jutri zjutraj bomo v Sokolcu pripravili miren kulturni upor, zvečer pa malce glasnejšega,« je povedal Šeremet. Macedoni pa napoveduje, da bo občina uporabila vsa pravna sredstva, »da zagotovi varnost na gradbišču«.