V šolstvu bi lahko zmanjkalo denarja

Največje težave se napovedujejo na Univerzi v Novi Gorici.

Objavljeno
23. julij 2014 17.02
Sonja Merljak, šolstvo; Monika Hrovat, notranja politika
Sonja Merljak, šolstvo; Monika Hrovat, notranja politika
Ljubljana – Zaradi blokiranega proračuna, ki onemogoča prenašanje sredstev med postavkami, in zaradi zaseženih dobrih desetih milijonov se je ministrstvo za šolstvo znašlo v hudih težavah. »Situacija je še posebej pereča v visokem šolstvu, kjer je zmanjkalo 4,4 milijona evrov za izplačila zasebnim zavodom s koncesijo,« pravi minister dr. Jernej Pikalo. »Ker zavodom ne moremo dati pogodb, če nimamo denarja na postavki, smo javnim zavodom pogodbe dali do 30. 9., zasebnim pa samo do 31. 7. Zasebni zavodi bi zato lahko imeli velike probleme. Ministrstvo za finance, ki bi nam lahko dovolilo vsaj notranje prerazporeditve, se na naše pozive ne odziva.«

Univerza v Novi Gorici se lahko znajde celo v likvidnostnih težavah, saj ji ministrstvo za šolstvo brez privolitve ministrstva za finance 4. avgusta ne bo moglo nakazati sredstev. »Če ne nam ne bi junija zasegli sredstev in če ne bi bilo poplačila prve polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij, bi to ministrstvo normalno poslovalo,« je še zatrdil Pikalo.

Ministrstvo mora te dni izdati tudi soglasja k programu dela ter kadrovskemu in finančnemu načrtu 543 osnovnim in srednjim šolam. Zapleta se v 66 osnovnih šolah, ki bi lahko ostale brez njega, ker, kot pravi minister, v občinah, ki so njihove ustanoviteljice, vztrajajo, da mora ministrstvo poravnati izplačilo plačnih nesorazmerij. Posamezne šole so namreč na zahtevo občin v svoj finančni načrt dodale terjatev do ministrstva. Ker je ministrstvo spomladi šolam naročilo, da ta denar zagotovijo iz svojih sredstev, je skupina štiridesetih osnovnih šol že napovedala tožbo. Predsednik združenja ravnateljev Milan Rejc ob tem pravi, da tožba ni vložena, zato je še čas za pogajanja in iskanje skupne rešitve. »To je nerešeno področje in ministrstvo zadeve ne bi smelo zaostrovati.« Če ministrstvo šolam ne izda soglasja, bodo te imele na voljo samo 80 odstotkov denarja za izvajanje programa.