V soteski Bistriški vintgar nelegalno ustvarili golosek

Neznani sekači so opravili golosek v zaščiteni soteski in zemeljsko gmoto zvalili še na opuščeni kamnolom.

Objavljeno
13. december 2013 15.10
Klestili po Bistriškem vintgarju
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica - V soteski Bistriški vintgar so neznani povzročitelji opravili golosek. Gre za zaščiteno območje, ki sodi v Naturo 2000. Člani Društva Vintgar, ki ljubiteljsko skrbijo za naravno in kulturno dediščino v občini, sumijo, da so golosek opravili lastniki zemljišč, ker teren pripravljajo za ureditev pašnika.

Predsednica Društva vintgar Aleksandra Kneževič je o razdejanju takoj obvestila pristojne organe in poudarila, da so storilci opravili golosek vse do soteske vintgarja, odstranili vso grmičevje in zemljiško plast. Gre za zemljišče, ki je deloma naravna vrednota državnega pomena, poseg v naravno okolje pa je tudi v nasprotju z gozdarsko zakonodajo.

Pri okoliških prebivalcih smo izvedeli, da naj bi se posega lotili lastniki kmetije na omenjenem območju. Na bistriški krajevni enoti Zavoda za gozdove so nam povedali, da izjave lahko daje le vodja Matjaž Zupanič, ki pa je do ponedeljka na dopustu.

Območje je zavarovano s številnimi akti

Samo Jenčič, ki vodi mariborsko območno enoto Zavoda RS za varstvo narave, nam je povedal, da so prijavo proti uradno še vedno neznanemu storilcu poslali mariborski okoljevarstveni inšpekciji. Tudi če so lastniki zemljišča pridobili soglasje Zavoda za gozdove o krčitvi goza do pol hektara za potrebe širitve kmetijskih površin, bi za početje morali imeti tudi naravovarnostno soglasje.

Jenčič pravi, da je območje zavarovano s številni akti ter po občinskem odloku in zakonskih predpisih. Za vsak poseg bi moral uporabnik ali lastnik zemljišča dobiti njihovo soglasje, kar pa se ni zgodilo.

Že leta 1992 je takratna občinska skupščina celotno območje vintgarja zavarovala kot območje posebnega pomena, pri tem pa še posebej poudarila znameniti rimski kamnolom belega pohorskega marmorja, iz katerega so v času Rimljanov izdelali številne zgradbe na širšem območju. Dela so povzročila tudi podor obsežnih skalnih blokov, ki so padli prav na območje kamnoloma.

Bistriški vintgar je zadnja leta ena najbolj obiskanih pohorskih naravnih znamenitosti. Vsako leto ga obišče več deset tisoč častilcev narave. Bistričani s tega območja dobivajo tretjino pitne vode iz vodarne, postavljene ob izteku vintgarja. Pričakovati je, da bodo lastniki novonastalega pašnika travišče obilno gnojili, kar bi lahko onesnažilo vodo.