V sredo brezplačno v muzeje in galerije

V sredo bo po vsej Sloveniji dan odprtih vrat kulturnih ustanov.

Objavljeno
05. februar 2012 17.16
M. G., Nedelo
M. G., Nedelo
V sredo, na kulturni praznik, bo v muzejih in galerijah po vsej Sloveniji dan odprtih vrat, ogledi stalnih in začasnih zbirk oziroma razstav bodo brezplačni, prav tako vodenja po njih, brezplačno bo mogoče tudi prisluhniti različnim koncertom. Že jutri bodo člani Društva slovenskih pisateljev tradicionalno pred kulturnim praznikom brali Prešernovo poezijo in svoje pesmi, za katere menijo, da so sorodne Prešernovim. Brali bodo Erika Vouk, Dušan Jovanović, Barbara Korun, Primož Čučnik, Katja Perat, Petra Zupančič, Andrej Brvar, Ciril Zlobec in Saša Pavček. Za glasbeno spremljavo bo skrbel Matjaž Pikalo. Ob 18. uri v dvorani Lily Novy v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Za Prešernov dan pa (poleg vseh brezplačnih možnosti za skoke v muzeje in galerije) ...

V Lipici, denimo, si bo mogoče brezplačno ogledati kobilarno, pred Postojnsko jamo in v njej se bo ob 10. uri začel Dan kulture in atrakcij za otroke: v jami se bo prikazal več kot štiri metre visok zmaj z ognjenimi očmi (leto 2012 je navsezadnje zmajevo), dolgim težkim repom in skrivnostnim zvokom, vse naokoli pa bo potekal pravi zmajev ustvarjalni direndaj, napovedujejo prireditelji. Živahno bo tudi pred jamo: potekale bodo ustvarjalne delavnice (risanje in izdelovanje zmajev, poslikava obraza...), na obisk bosta prišla France Prešeren in Primičeva Julija, v Jamskem dvorcu bo otroška predstava z naslovom Pika v čarovniški šoli...

Prešerno(vo) bo povsod po vseh ljubljanskih kulturnih hramih in na Ljubljanskem gradu. Organizirani bodo brezplačni vodeni ogledi po grajskih poslopjih (ob 11., 13. in 15. uri) in po stalni razstavi Slovenska zgodovina opoldne in ob 14. uri.

V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji bodo ob 10. uri priredili tradicionalni (super) tolkalno-trobilni koncert z naslovom Tolčemo in trobimo! Nastopila bo skupina Slovenski tolkalni projekt, katere člani so tudi tolkalci orkestra Slovenske filharmonije. Program, ki bo precej glasen, je namenjen mladim od petega do 99. leta (in seveda vsem drugim, ki jih zanima tolkalna glasba), napovedujejo prireditelji.

Glasbeno je Prešernu v čast Ljubljana obarvana že od konca januarja. Odtlej namreč z mestnih ulic in trgov doni zborovska glasba. Danes ob 11.30 bo na Mestnem trgu zapel Mešani pevski zbor Zora Janče, v sredo, ob prazniku, pa bo nastopov več in ob različnih urah, v mestu na Prešernovem trgu (16.30) in na Wolfovi ulici (ob 17. in 18. uri), pod Šmarno goro pa bo ob 11. uri zapel Mešani pevski zbor Blaž Potočnik. Po Prešernovih stopinjah je tradicionalni projekt Zveze kulturnih društev Ljubljana, ki združuje več kot 130 kulturnih ljubiteljskih skupin na območju Ljubljane. Vsako leto okoli 40 pevskih zborov in vokalnih skupin s polurnim nastopom na ljubljanskih ulicah počasti kulturni praznik. Do četrtka.