V Suhi krajini v desetih mesecih enaintrideset potresov

Sčasoma se je aktivnost nekoliko umirila, konec januarja in v začetku februarja 2014 pa spet nekoliko okrepila.

Objavljeno
18. marec 2014 11.13
*acr*RIBNI?XKI SEMENJ
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ribnica − S potresom 16. junija lani z žariščem devet kilometrov vzhodno od Ribnice v bližini kraja Seč z magnitudo 3,6 se je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na tem območju začela povečana potresna dejavnost. Od junija lani do 16. marca letos so opazovalnice mreže potresnih opazovalnic zabeležile 31 potresov z magnitudo najmanj 1,5, navaja Arso.

Potresu 16. junija lani so sledili številni popotresni sunki. Sčasoma se je aktivnost nekoliko umirila, konec januarja in v začetku februarja 2014 pa spet nekoliko okrepila. Pri Arsu pojasnjujejo, da so za veliko število potresov od prebivalcev dobili sporočilo, da so jih čutili, pri šibkejših omenjajo predvsem zvok oziroma bobnenje.

Potresna dejavnost lahko vztraja leto dni

Najmočnejši potres v nizu se je zgodil prejšnji četrtek. Magnituda tega potresa je bila 3,8. Čutili so ga v večjem delu Slovenije in tudi na Hrvaškem. Potres je v ožjem nadžariščnem področju (v krajih Hinje, Polom, Prevole, Seč) povzročil tudi manjše poškodbe na posameznih, predvsem starejših objektih, so sporočili iz Arsa.

Slovenija se nahaja na potresno ogroženem območju, a večina potresov je zelo šibkih in jih prebivalci ne čutijo. Občasno se ponekod potresna dejavnost nekoliko poveča.

Taka povečana dejavnost lahko traja le kakšen dan, lahko pa vztraja tudi leto ali več. V zadnjih letih je bila v Sloveniji takšna povečana potresna dejavnost od januarja do decembra 2010 v bližini Postojne, so dodali pri Arsu.