V Trbovljah bosta padla še dva vaška vodovoda

Vodooskrba Dobovca in Čeč kmalu v sistemu Komunale, ob železnici nič več kapnice.

Objavljeno
03. november 2015 18.33
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Ko bo trboveljska občina predvidoma čez dva meseca dvajsetim ljudem na težko dostopnem območju nad železniško progo Trbovlje-Zagorje z obnovo 2,8 kilometra vodovoda končno pripeljala pitno vodo, ji bosta ostala še dva velika zalogaja: vaška vodovoda Dobovec in Čeče, ki ju bo v nekaj letih prevzela Komunala.

Krajane Dobovca in Čeč, ki so doslej za vodo plačevali manj, v bodoče čaka enotna oziroma dvakrat višja cena vode; ta brez davka zdaj znaša 0,65 evra za kubični meter. O morebitnih vračilih vlaganj krajanom v vaška vodovoda, pravi Jana Kneževič, vodja oddelka za okolje in gospodarske javne službe na trboveljski občini, ne razmišljajo.

Dela na območju ob železnici bodo občino stala 65 tisočakov, v vodooskrbo na Dobovcu pod Kumom so doslej vložili že pol milijona, v Čečah pa skoraj 300 tisočakov. Glede na to, da bo obnova sistema v Čečah po ocenah Komunale zahtevala še za 120 tisočakov vlaganj, se bo skupni znesek investicij v omenjena območja približal milijonu evrov. "Vodovode obnavljamo iz najemine, ki jo Komunala za najeto infrastrukturo poravnava občini. Gre za namenski prihodek občine, če bi morali ta denar poiskati v proračunu, bi bilo precej težje," pravi Kneževičeva.

Kakšnih petsto gospodinjstev na Dobovcu se je trideset let napajalo iz sistema pitne vode trboveljske Termoelektrarne, v katerega so krajani sicer vlagali tudi lastna sredstva in porabo vode tudi plačevali. Krajani so sami zgradili črpališče in dva kraka skupne dolžine dvajsetih kilometrov do zaselkov Završje in Župa, vodarino - letno so je zbrali okrog 7500 evrov -pa namenjali vzdrževanju vodovodnega omrežja, porabi elektrike in monitoringom vode.

Ko se je januarja letos Tet znašla v likvidaciji, je je bila v igri celo 250.000 evrov vredna odškodnina, ki naj bi jo občini zaračunal likvidacijski upravitelj Tet Luka Podjed. Zdaj se z občino dogovarja o brezplačnem prenosu vodovoda na trboveljsko Komunalo. "Pogajanja še tečejo, znan je le osnutek pogodbe, najtežji del, urejanje premoženjskih zadev, pa nas še čaka, je povedala Jana Kneževičeva. Vodovod, ki je Tetu brez večjih, zahtevnejših posegov predstavljal med 20.000 in 30.000 evrov letnih stroškov, je veliko predimenzioniran. Po podatkih Kneževičeve na krajane Dobovca namreč odpade komaj desetina porabljene vode Teta.

Nekoliko lažja je situacija v Čečah, saj ima občina precej služnostnih pogodb z lastniki zemljišč, prek katerih teče trasa obstojčega vodovoda ali pa na njih stojijo vodovodni objekti, že podpisanih. V vodooskrbo Čeč, kjer je občina lani zgradila vodohran Katarina, bo teba vložiti še dobrih 120 tisočakov.

Najbolj si bodo oddahnili prebivalci ob železnici. Dobrih deset ljudi v šestih objektih se je namreč doslej oskrbovalo s kapnico, še enkrat toliko stanovalcev v osmih hišah, ki so se deloma oskrbovali iz dotrajanega javnega vodovoda, pa je že priključenih na nov sistem.

Sivo liso v trboveljski vodooskrbi bo v bodoče predstavljal le vaški vodovod Svine, na katerega so vezane štiri hiše.