V Trbovljah na cesto zgrmel plaz in ukleščil vozilo

Oba potnika v vozilu so že rešili in ju prepeljali v trboveljsko bolnišnico. Dostop do Trbovelj s štajerske strani je prekinjen.

Objavljeno
20. februar 2016 10.59
12.4.2011 Trbovlje, Slovenija. Tovarna Lafarge cement v Trbovljah.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Polona Malovrh, Ma. Ja.
Polona Malovrh, Ma. Ja.

Trbovlje − Okoli sedme ure zjutraj je pri podjetju Lafarge v Trbovljah s pobočja na glavno cesto zgrmela večdesettonska skala − po prvih cenah velika približno sedem krat deset metrov −, hkrati pa se je sprožil še plaz.

Skala in plaz − po grobih ocenah se je sprožilo za okoli sto kubičnih metrov blata in ostalega materiala − sta pod seboj pokopala in poškodovala osebno vozilo z dvema potnikoma, ki je prav takrat prepeljalo mimo. Reševalci so sopotnico kmalu rešili iz vozila in jo prepeljali v splošno bolnišnico Trbovlje, nekaj pred 10. uro pa so po daljšem reševanju uspeli rešiti tudi ukleščenega voznika, so sporočili s PU Ljubljana. Poškodovanega so prav tako odpeljali v SB Trbovlje.

Delavci cestnega podjetja zdaj čakajo, da bodo plazino lahko začeli odvažati − ocenjujejo, da je bo vsaj za 20 tovornjakov.

Dostop do Trbovelj s štajerske strani, torej iz smeri Hrastnika, je povsem prekinjen. Pristojni razmišljajo, da bi podjetje Lafarge omogočilo prehod čez tovarniško dvorišče, kot je to doslej storilo ob drugih naravnih nesrečah, ki so se zgodile na regionalni cesti proti Trbovljam. Na območju, kjer se je sprožil današnji plaz, namreč plazovi, doslej sicer v manjših dimenzijah, niso redki.

Sicer pa je obvoz omogočen čez Zagorje-Slačnik-Bevško, še ena obvozna pot pa vodi čez Kipe, a ker gre za rudniško industrijsko cesto je zelo zdelana in prevozna le na lastno odgovornost. Cesta čez savski most do Trbovelj bo najverjetneje zaprta več dni.

Plaz je pretrgal tudi kabelsko napeljavo, glavni vod trboveljskega vodovoda in prekinil dobavo električne energije v delu Trbovelj in Zagorja. Določne območja so še zmeraj brez elektrike.