V Trebnjem romske družine nihče noče medse

V romskem naselju Vejar so se sprli, preselitvi v občinsko stanovanje na Mali Loki pa nasprotujejo krajani.

Objavljeno
30. julij 2015 18.02
Mala Loka
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje, Mala Loka – Zaradi prepirov v romskem naselju Vejar je župan Alojzij Kastelic predlagal preselitev problematične romske družine v občinsko stanovanje na Mali Loki, čemur pa so se uprli tudi tamkajšnji prebivalci. »Naš protest ni usmerjen proti romski etnični skupnosti, ampak proti tem ljudem, ki pri nas nimajo kaj iskati,« pravi predsednik Krajevne skupnosti (KS) Velika Loka Simon Erjavec.

Prebivalci so zbrali nekaj deset podpisov in peticijo poslali vodstvu trebanjske občine, od katere pričakujejo, da ustavi nameravano preselitev v večstanovanjski objekt, v katerem so poleg občinskega še tri lastniška stanovanja. V zahtevi so med drugim zapisali, da gre za družino, ki jim je že povzročala velike težave, način njihovega življenja pa je »evidentirano protizakonit in kriminalen«.

Družina je več desetletji živela v baraki na robu vasi na Mali Loki, krajani pa so se pritoževali nad njihovim nasilnim vedenjem. Oče družine Zvonko Hočevar - Tonki zdaj prestaja štiriletno zaporno kazen na Dobu zaradi uboja svojega očeta in bratranca, ženski in mladostnika pa živijo v trebanjskem romskem naselju Vejar.

Tu po besedah romskega občinskega svetnika Matije Hočevarja niso več dobrodošli, saj se z drugimi Romi nenehno prepirajo in v naselju povzročajo nemir. »Naj gredo nazaj v Zagorico, kjer so jim uredili stanovanje,« pravi starosta trebanjskih Romov Hočevar, ki je zaskrbljen, ker se v njihovo komunalno urejeno naselje priseljuje vse več Romov iz drugih občin. Vladni službi za zaščito romske skupnosti namerava predlagati sklic sestanka, da se takšne migracije v prihodnje preprečijo.

Kastelic na glas razmišljal

Po besedah tiskovne predstavnice varuhinje človekovih pravic Nataše Kuzmič je varuhinja pozvala župana Alojzija Kastelica, naj se opredeli do navedb krajanov Male Loke in jo seznani z dejanskim stanjem. Alojzij Kastelic pravi, da nasprotovanja krajanov ne bi bilo, če ne bi v nekem pogovoru malce preveč naglas omenil možnost preselitve v občinsko stanovanje na Malo Loko 7. »Tja jih zagotovo ne bomo preselili, ostali bodo v Vejarju,« je napovedal Kastelic.

V trebanjskem centru za socialno delo (CSD) pa so prepričani, da družina v romskem naselju Vejar ne more ostati, s čimer se strinja tudi družina. Pravijo, da so se prejšnji mesec v Vejarju sprli prebivalci in omenjena družina, zato je postalo sobivanje nemogoče. Center je družini ponudil namestitev v varni hiši in v kriznem centru, to pa so zavrnili. Z drugimi bivalnimi objekti CSD ne razpolaga.

Kastelic pravi, da bo za pomoč zaprosil urad za narodnosti in druge pristojne državne službe. Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je prepričan, da bo trebanjska občina s pozitivnim pristopom in z dialogom zmogla rešiti problem. Predsednik KS Velika Loka Erjavec pa zdaj pričakuje od Kastelica pisno zagotovilo, da Romov v njihovo vas ne bo.