V UKC preiskujejo še 40 smrti

Sum evtanazije: Strokovni nadzor je pokazal, da dejanje niti s strokovnega niti z etičnega stališča ni bilo sprejemljivo.

Objavljeno
12. marec 2015 20.32
Ivan Radan zdravnik Nevrološke klinike, ki je osumljen da je izvajal evtanazijo. Ljubljana, Slovenija 14.januarja 2015.
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so danes na nujni seji razpravljali o primeru domnevne evtanazije v ljubljanskem UKC, ki se je zgodil decembra lani. Sklic je zahtevala poslanska skupina SDS.

Nekaj povabljenih na sejo se je opravičilo, saj menijo, da je neprimerno komentirati primer, ki ga še vedno preiskujejo kriminalisti, na ministrstvu za zdravje pa poteka izredni upravni nadzor. Zaradi tega ni bilo dr. Jožeta Balažica, dr. med., predstojnika Inštituta za sodno medicino.

V izjavi je zapisal, da kriminalisti preiskujejo še 40 primerov smrti pri zdravniku Ivanu Radanu, in svetoval, naj z razpravo počakajo, dokler preiskava ne bo končana. Strokovni nadzor je pokazal, da dejanje niti s strokovnega niti z etičnega stališča ni bilo sprejemljivo, je dodal. Tudi predsednik odbora Tomaž Gantar (Desus) se je strinjal, da je treba počakati na izsledke preiskave, saj je zasežena večina zdravstvene dokumentacije, ki bi jo potrebovali za razpravo. Če se bo pokazalo, da je primerov evtanazije res več, je problem sistemski, je sklenil.

Nado Brinovšek (SDS), predstavnico predlagatelja, je zanimalo, zakaj so zdravniki sedem dni zavlačevali z informacijo o domnevni evtanaziji, preden se je začel strokovni nadzor, in kako bodo ravnali v prihodnje, da se takšen dogodek ne bi ponovil. Poudarila je, da nikakor ne more sprejeti tega, da je bilo ministrstvo za zdravje »seznanjeno šele iz medijev, in ne od UKC«. Državna sekretarka na ministrstvu Nina Pirnat je obrazložila, da je ministrica konec februarja imenovala komisijo za upravni nadzor.

Dr. Sergej Hojker, dr. med., strokovni direktor UKC, je bil do dogajanja na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo zelo kritičen. Dejal je, da se je šest dni »nekaj dogajalo na oddelku, pa ni bilo nobenega pametnega odziva«. Odgovornost je pripisal že razrešeni predstojnici oddelka dr. Bojani Žvan. Ta je pojasnila, da so nekoga morali žrtvovati, in opozorila na »razpoke« v komunikaciji, ki ogrožajo varnost bolnikov in odpirajo prostor za nove ekscese. V. d. direktorja UKC, mag. Simon Vrhunec, je poudaril, da delujejo skladno z akti, a v tako velikih institucijah, kot je UKC, se dogajajo tudi ekscesi.