V UKC se prilagajajo otrokom

Otroška kardiokirurgija po besedah Rajka Kende boljša kot kdajkoli doslej.

Objavljeno
06. junij 2014 00.23
mdr*Rajko Kenda
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Rajko Kenda, strokovni direktor pediatrične klinike, je poudaril, da je otroški kardiokirurški program boljši kot kdajkoli doslej, podpira ga večina sodelujočih zdravnikov. Proti vsem, ki še nameravajo javno blatiti njihovo delo, so napovedali ukrepe.

Sergej Hojker, strokovni direktor UKC, je poudaril, da so naredili v zadnje pol leta kar nekaj korakov naprej v stabilizaciji programa. Zdaj je zastavljen tako, da se prilagaja otrokom in ne obratno. »Končno je otrok operiran takrat, ko je zanj najboljše. Ne dogaja se več, da bi moral po mesec dni čakati na intenzivni negi,« je povedal Rajko Kenda. Program poteka v Ljubljani in Münchnu. Za prihodnost si želijo, da bi bilo čim več otrok operiranih v Ljubljani in zato že potekajo dogovori z zdravnikom Giovannijem Stellinom iz Padove, kirurgoma Janezem Vodiškarjem in njegovim nadrejenim Jaimejem Vazquezijem - Jimenezom iz Aachna ter Christianom Schreiberjem z münchenske klinike za kardiokirurgijo. V ta namen se pri nas izobražuje tudi Miha Weiss. Z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem imajo pogodbo do oktobra.

Ker se je v medijih v zadnjem obdobju izpostavljalo smrt deklice, ki da je bila posledica neurejenih razmer v UKC, so odgovorni včeraj javnosti predstavili dokument službe za notranjo revizijo, iz katerega izhaja, da sploh ni bila uvrščena na čakalni seznam za operacijo. Za to je odgovoren Robert Blumauer, kirurg, ki je delal z Mishalyjem in je lani izstopil iz programa. Pojasnil nam je, da malčica ni bila uvrščena na operativni program, ker za to niso bili izpolnjeni vsi kriteriji. »V primeru poziva bom podrobnosti pojasnil ustreznim organom.« Smrt deklice je namreč, menda na pobudo kliničnega centra, tudi predmet policijske preiskave.

Meta Vesel Valentinčič, pomočnica generalnega direktorja UKC za pravno-upravne zadeve je pojasnila, da so v zvezi z dogajanjem okoli srčne kirurgije v medijih in družabnih omrežjih tolerirali marsikaj, a da se zdaj pojavlja preveč dokazljivih neresnic in žalitev strokovnjakov, ki se trudijo, zato bodo v prihodnje ukrepali.