V veljavi nova mednarodna pogodba o trgovini z orožjem

Doslej jo je podpisalo 130 držav, ratificiralo pa 60, med njimi aprila letos tudi Slovenija.

Objavljeno
24. december 2014 08.19
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
New York - V veljavo danes stopa mednarodna pogodba o trgovini z orožjem (ATT), ki jo je doslej podpisalo 130 držav, ratificiralo pa 60, med njimi aprila letos tudi Slovenija. Pogodba ureja več milijard dolarjev vredno trgovino z orožjem od pištol do tankov, ladij in letal.

Od držav zahteva, da preprečijo prodajo ali transferje orožja na območja konfliktov, teroristom, kriminalcem in kršiteljem človekovih pravic. Med državami, ki so jo ratificirale, so tudi Nemčija, Francija in Velika Britanija, ki veljajo za večje izvoznice orožja po svetu.

Države bodo morale vsako leto poročati o prodaji orožja, kar pomeni, da bo trgovina bolj pregledna in sčasoma bo morda tudi manj žrtev. Pogodba kupcev ne zadeva, prav tako pa tudi ne prodaje tako imenovanim »nedržavnim dejavnikom«, torej uporniškim skupinam.

Največji izvoznik so ZDA, ki so pogodbo podpisale, vendar pa je predsedniku Baracku Obami ni in ne bo uspelo spraviti skozi senat, kjer bodo od januarja imeli večino republikanci. Kljub temu so ZDA korak naprej od drugih dveh velikih izvoznic Rusije in Kitajske, ki pogodbe nista podpisali.

Pogodbo Združenih narodov je uvodoma, junija lani, podpisalo 61 držav.