V Vipavski dolini drugi najlepši razgled za Sunito Williams

»Najlepši razgled je sicer v vesolju, a Vipavska dolina je takoj zatem,« je dejala Sunita Williams.

Objavljeno
21. maj 2013 19.38
Pipistrel
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Ajdovščina - »Najlepši razgled je sicer v vesolju, a Vipavska dolina je takoj zatem,« je po današnjih preletih navdušeno dejala Sunita Williams, ki v družbi pilotov Nejca Faganela in Mirka Anželja v Ajdovščini najprej testirala Pipistrelov virus, zatem pa še panthero.

»Nad obema poletoma sem resnično navdušena, pa tudi s pilotoma sem imela nadvse zanimiva pogovora o tem, za katere naloge je vsako od letal najbolj primerno,« je dodala astronavtka Nase slovenskih korenin, ki je ajdovski Pipistrel obiskala prvič.

Za darilo ji je lastnik in direktor svetovno priznanega proizvajalca ultra lahkih letal Ivo Boscarol podaril jakno z znakom podjetja in izrazil prepričanje, da to ne bo tudi njen zadnji obisk pri njih.

Williamsova je sicer lastnica dvosedežnega letala, če pa bi se v prihodnje odločila še za katerega od Pipistrelovih, bi bilo to za Ajdovce nova velika in pomembna referenca, je izpostavil Boscarol.

Med Williamsovo in Pipistrelom je sicer mogoče potegniti kar nekaj skupnih točk: oba sta slovenskih korenin in oba sodelujeta z Naso. »Z Naso imamo kar nekaj povezav, nenazadnje smo prav mi prejemniki največje denarne nagrade, ki jo je razpisala Nasa v svoji zgodovini. Sicer pa je Nasa pred kratkim od nas kupila tudi tri sisteme električnih pogonov, ki jih uporabljamo na naših letalih. Pipistrel se tako torej počasi vključuje tudi v vesoljsko tehnologijo in mislim, da bomo v prihodnje na tem področju še kakšno rekli,« je dejal Boscarol.

Na vprašanje, ali je varneje leteti z njihovimi letali ali z Naso v vesolje, pa je odgovoril: »Če mene vprašate, so vsa naša letala bistveno bolj varna kot tiste kapsule, v katere dajejo Nasine astronavte. Sicer Sunite nismo nič zavarovali, smo ji pa rekli, da ne sme delati vsega, kar hoče, ampak mora biti kot testna pilotka tudi dovolj pazljiva,« se je še pošalil.