Sneg močno ovira promet po državi

Ponekod so poplavljena cestišča, drugod megla povzroča slabo vidljivost, marsikje zamujajo avtobusi.

Objavljeno
18. marec 2013 09.44
Posodobljeno
18. marec 2013 09.44
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje se bodo danes padavine krepile in razširile nad vso državo, obilnejše padavine bodo v zahodni Sloveniji. V osrednjem delu države je čez dan močno snežilo. Sneženje je napovedano tudi v višjeležečih predelih države.

Čeprav obvezna zimska oprema po 15. marcu ni več potrebna, vremenske razmere narekujejo drugače. Zimska oprema je tako še vedno potrebna v osrednji Sloveniji ter na cesti na Pokljuko in cestah čez prelaze Ljubelj (na avstrijski strani obvezne verige), Predel in Korensko sedlo.

Na Gorenjskem že od jutra močno sneži, ceste prevozne z zimsko opremo

Po večini krajev je že zapadlo med 15 in 20 centimetri snega. Nevšečnosti novozapadli sneg povzroča predvsem voznikom, saj se sneg oprijema cestišča. Od jutra se je zgodilo že 16 prometnih nesreč.

Zaenkrat na Gorenjskem, razen na škofjeloškem območju, kjer je sneg že prešel v dež, še vedno močno sneži, zato je na cestah potrebna zimska oprema. Sneg se oprijema cestišča in po podatkih prometno-informacijskega centra so zasnežene tako avtocesta kot tudi regionalne ceste od Kranja proti Avstriji.

Promet na avtocesti še dodatno ovirajo zdrsi vozil in prometne nesreče. Zaradi zdrsa tovornega vozila je zaprta regionalna cesta od Podtabora proti Podnartu in naprej proti Posavcu.

Prometne nevšečnosti

Močno sneženje in sneg na cesti ovirata promet na primorski avtocesti. Pred Uncem je zaradi zaprtja avtoceste v smeri Kopra nastal zastoj, zato na Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznikom osebnih vozil svetujejo, naj avtocesto zapustijo že na izvozu Vrhnika.

Zaradi prometnih nesreč je oviran promet med počivališčem Ravbarkomanda in Uncem v smeri Ljubljane ter med počivališčem Lom in Uncem v smeri Kopra, je še zapisano na spletni strani prometno-informacijskega centra.

Zaradi sneženja je promet med Vrhniko in Ravbarkomando oviran in poteka zelo počasi, med Vrhniko in Logatcem v smeri Kopra pa je zaradi okvare tovornega vozila oviran promet na počasnem pasu.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je zaprta cesta Rakek-Cerknica

Izločanje tovornih vozil se izvaja na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Log v smeri Kopra ter na počivališčih Ravne, Povir in na prehodu Vrtojba v smeri Ljubljane.

Zaradi zdrsov tovornih vozil je zaprta cesta Rakek-Cerknica, na regionalni cesti Logatec-cestninska postaja Logatec pri Industrijski coni v smeri avtoceste pa je polovična zapora.

Možne tudi zamude vlakov

Zaradi novozapadlega snega prihaja ponekod po državi v avtobusnem prometu od 15 do 20-minutnih zamud, so za STA pojasnili na glavni ljubljanski avtobusni postaji. Nekoliko daljše zamude, tudi do pol ure, beležijo pri avtobusih, ki prihajajo s Primorske. V železniškem prometu zaenkrat sneg ne povzroča težav.

Če se bo sneženje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah, se bodo zamude v avtobusnem prometu podaljševale, opozarjajo na ljubljanski avtobusni postaji. Tudi pri Slovenskih železnicah v primeru večje količine novozapadlega snega in močnejšega vetra, ki bi gradil snežne zamete, dopuščajo možnost, da bi prišlo do zamud v prometu.

Težav v prometu sicer ni na Celjskem, kjer je sneženje že ponehalo in na Koroškem. Sneg se namreč vozišč ne oprijema, je za STA povedal predstavnik celjske zimske službe Jure Stermecki.

Podobno je v Mariboru. Kot je za STA povedal Dušan Sagadin iz Cestnega podjetja Ptuj, so ceste mokre, sneg pa se še ne oprijema vozišča. Drugače je le na Pohorju, kjer so danes že začeli plužiti.

Zaradi obilnejših padavin bodo narasli vodotoki

Čez dan bodo reke in manjši vodotoki po vsej državi hitro in močno narasli do velikih pretokov. Manjše reke na območju Postojnskega in reka Reka že poplavljajo.

Reke bodo največje pretoke dosegle predvidoma danes v poznih večernih in jutri v zgodnjih jutranjih urah. Opozorilne pretoke lahko presežejo tudi reke na Goriškem, Vipavskem in v Slovenski Istri. Pri tem lahko tudi ob teh rekah pride do razlivanj na območjih pogostih poplav.

Močno bodo narasle tudi reke s povirji v Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju, Kamniško-Savinjskih Alpah, Ljubljanica, Kolpa in manjši pritoki reke Save v srednjem in spodnjem toku.

Ojezerjena območja kraških polj na Notranjskem se bodo povečala. Reka Krka bo jutri pričela naraščati in bo predvidoma v noči na sredo dosegla opozorilni pretok.

Zaradi močnega južnega vetra lahko gladina morja danes popoldne in zvečer na mareografski postaji Koper preseže višino 310 cm. Pri tem lahko morje poplavi nižje ležeče dele obale.

Meja sneženja bo sprva med 400 in 600 metri, čez dan pa se bo dvignila - popoldne bo na severozahodu na okoli 900, drugod večinoma med 1.100 in 1.400 m. Meja sneženja se bo ponoči spustila na okoli 700 m. V višjih legah severozahodne Slovenije (Korensko sedlo, Predel ...) bo zapadlo od 30 do 50 centimetrov snega, tudi v Zgornjesavski dolini ni povsem izključena podobna količina.

Jugo ob morju se bo okrepil

Čez dan bo ob morju pihal jugo s sunki do okoli 80 km/h. Tudi južni veter v višjih legah Notranjske in ponekod v notranjosti Primorske bo lahko dosegal podobno hitrost. Jugo ob morju se bo okrepil, v severovzhodni Sloveniji ter na Notranjskem in Primorskem pa bo pihal južni veter.

V sredo se bo spet pooblačilo. Dopoldne bo začelo rahlo deževati v zahodnih krajih, popoldne pa tudi v osrednji Sloveniji. V noči na četrtek bodo padavine zajele vso državo in v četrtek čez dan ponehale. Popoldne se bo pričelo jasniti.