V visokogorju nevarnost snežnih plazov

Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti travnata in skalnata ter mesta z napihanim snegom.

Objavljeno
10. november 2017 18.36
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov predvsem v Julijskih Alpah zmerna, druge stopnje, drugod v naših gorah ter nižje pa majhna, prve stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti travnata in skalnata ter mesta z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.

V zadnjih dneh se je v sredogorju snežna odeja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. V visokogorju je sneg ostal večinoma suh. Močnejšega vetra ni bilo. Snežna odeja se je nekoliko sesedla, ponekod je na površini nastala skorja.

V soboto bo sprva delno jasno, popoldne pa bo nekoliko bolj oblačno. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. V nedeljo bo sprva zmerno oblačno, čez dan se bo od zahoda pooblačilo in proti večeru se bodo predvsem na zahodu začele pojavljati manjše padavine. Popoldne se bo krepil jugozahodnik. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in v ponedeljek popoldne ponehale. Sprva bo meja sneženja na okoli 1400 metrov, v ponedeljek pa na okoli 400 metrih nad morjem. Zapihal bo okrepljen do močan severni veter, ohladilo se bo. Ledišče bo v soboto in nedeljo večinoma med 1700 in 2200 metrov, v ponedeljek pa se bo spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov.

Snežna odeja se bo v soboto in nedeljo počasi sesedala in preobražala, nad okoli 2200 metrov ter v senčnih legah pa preobražanja skoraj ne bo. Površinska skorja se bo še nekoliko okrepila, v senci ter v visokgoorju bo sneg ostal večinoma suh in mehak. Ob sneženju bo do ponedeljka popoldne zapadlo od 10 do 30 centimetrov snega, ki ga bo močan severni veter precej spihal v zamete. Zaradi novega snega in zametov ter zaradi ohladitve se bo nevarnost snežnih plazov povečala. V visokogorju Julijcev bo predvidoma znatna, tretje stopnje, drugod zmerna, druge stopnje.