V visokogorju velika nevarnost snežnih plazov

Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. V visokogorju je povezava med novim snegom in podlago šibka.

Objavljeno
25. februar 2017 17.08
dja*gore
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana – Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov znatna in sicer tretje stopnje, nižje pa zmerna, torej druge stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. V visokogorju je povezava med novim snegom in podlago šibka. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje se lahko sproži snežni plaz. S strmih pobočij se lahko tudi spontano prožijo posamezni plazovi novega, nesprijetega snega.

Snežne razmere

Včeraj do noči je po gorah zapadlo od deset do 30 centimetrov snega. Nad okoli 1800 metri je bil sneg ves čas suh, zato se je slabše sprijel s podlago. Nižje je bil sprva moker, povezava s podlago je zato boljša. Snežna odeja je trenutno mehka in rahla. Veliko je zametov na vse straneh.

Predviden razvoj vremena

Jutri bo sprva pretežno jasno, nato bo vse več koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak, popoldne ponekod zmeren zahodni do jugozahodni veter. Segrelo se bo, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 2900 metrov.