V volilnem letu evropski denar za stanovanja

Nova stanovanjska soseska v Celju bo največja od načrtovanih investicij v skupni višini 25 milijonov

Objavljeno
15. november 2017 10.02
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Mestna občina Celje (MOC) je bila doslej zadržana do pozivov za prijavo projektov za nepovratni evropski denar, včeraj pa je mestni svet za volilno leto 2018 sprejel presenetljivo investicijsko naravnan proračun, v katerem občina upa na izdatna sredstva EU; samo za 13,5 milijona evrov vredno novo stanovanjsko sosesko v Dečkovem naselju pričakuje polovico evropskega denarja.

Za leto 2018 je za 11 slovenskih mestnih občin zagotovljenih 139 milijonov evrov iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) za trajnostne urbane strategije mest. V Celju pravijo, da bodo z denarjem iz mehanizma CTN pospešili razvoj mesta in izboljšali kakovost življenja Celjanov. Napovedujejo, da želijo porabiti vsa razpoložljiva sredstva in izvesti za 25 milijonov evrov naložb.

Celje je na mehanizem CTN doslej prijavilo malo naložb – 315.000 evrov vreden projekt energetske obnove nekaj javnih stanovanj, 3,5 milijona evrov vreden podjetniški in tehnološki projekt Generator v nekdanji Blagovnici T ter 608.000 evrov vredno prenovo stanovanj v nerevitaliziranih predelih mesta. Pričakujejo lahko od 50- do 75-odstotno sofinanciranje, na zadnji letošnji poziv pa pošiljajo še 1,6 milijona evrov vreden projekt za ureditev kolesarskih in pešpoti.

Nova zadolžitev za šest milijonov evrov

Na pozive v prihodnjem letu se namerava občina prijaviti še z 2,5 milijona evrov vrednim projektom Park & Ride in z največjo stanovanjsko naložbo zadnjih let, gradnjo soseske Dečkovo naselje DN10. Na 20.000 kvadratnih metrih zahodno od sedanjega Dečkovega naselja želijo do leta 2020 urediti komunalno infrastrukturo in zgraditi šest blokov s 132 stanovanji ter parkirno hišo. Direktor Nepremičnin Primož Brvar je pred časom pojasnil, da bodo za 13,5 milijona vredno investicijo poleg 6,7 milijona evrov iz mehanizma CTN 3,5 milijona evrov zagotovili s posojilom pri republiškem stanovanjskem skladu, 1,8 milijona evrov pa bodo zagotovile Nepremičnine.

Do leta 2020 se bodo v Celju potegovali še za denar za regijske projekte. Največ ga pričakujejo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda. MOC skupaj z javnim podjetjem Vodovod-Kanalizacija Celje pripravlja dokumentacijo za odvajanje odpadnih voda v aglomeracijah Celje in Vojnik. Skupaj z občinami Štore, Šentjur, Laško, Žalec, Vojnik in Dobrna pa je občina že dokončala idejne projekte za umestitev regijske kolesarske poti in se z direkcijo za infrastrukturo pripravlja na pridobitev gradbenih dovoljenj. Prioriteta MOC ostaja gradnja navezovalne ceste Teharje–avtocestni priključek Celje vzhod. Za prihodnje leto so predvidena še sredstva za dokončanje telovadnice I. osnovne šole, Muzejskega trga ter za komunalno infrastrukturo.

Ob 61,3 milijona evrov prihodkov in 64,4 milijona evrov odhodkov se bo občina za sofinanciranje evropskih projektov prihodnje leto zadolžila za šest milijonov evrov ter bankam odplačala 2,8 milijona evrov posojil.