»V vročini živalim zagotovite primerne pogoje«

Zagotavljanje zadostne količine sveže vode je zakonska obveza skrbnika živali, ne le njegovega lastnika.

Objavljeno
02. julij 2015 17.44
mpi-zabukovec
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Visoke temperature, ki smo jim priča v zadnjih dneh in bodo po napovedih trajale še vsaj teden dni, imajo močan vpliv tudi na počutje živali. Naloga njihovih skrbnikov je, da jim zagotovijo pogoje, v katerih lahko prenašajo vročino, opozarja Matjaž Emeršič iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur, lastniki pa naj se o njih pozanimajo.

V prvi vrsti imajo vse kopenske živali potrebo po zadostnem vnosu vode, saj jo pri visoki temperaturi pospešeno izgubljajo. Zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.

Živali na prostem morajo imeti senco

Pozoren je treba biti tudi na izpostavljenost soncu. »Nadvse pomembno je, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna - drevesa in grmovje, - ali umetna, kot je na primer nadstrešek. Še najbolj pomembno pa je senco zagotoviti živalim, ki so privezane, saj se ne morejo umakniti pred soncem,« pojasnjuje Emeršič.

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je poleg vode treba zagotoviti tudi ustrezno intenzivno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in izboljšuje kakovost zraka. Emeršič opozarja še previdnost pri transportu živali. Pot mora biti dobro načrtovana, saj je le tako mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljanje vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

Hišnih živali ni dovoljeno puščati v avtomobilih

V tako toplem vremenu hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če imajo ti zagotovljeno primerno hlajenje. Visoka temperatura v vozilu namreč lahko povzroči vročinski udar, ki se lahko tragično konča.

Kakšni so znaki vročinskega udara pri psu?

Psi, ki so med Slovenci najpogostejši hišni ljubljenci, se hladijo s sopenjem. A pri daljši izpostavljenosti vročini, to ni nujno dovolj. Lastniki morajo biti po nasvetih različnih veterinarjev v poletnem času pozorni predvsem na povečano telesno temperaturo, ki se kaže v povišanem sopenju, umirjenosti psa, temnejših in suhih dlesnih, gosti slini, omotičnosti ali izgubi zavesti.

Če sumite, da bi psa lahko doletel vročinski udar, ga nemudoma umaknite s sonca, mu zagotovite hladno svežo vodo ter ga s s pomočjo brisače ohladite po spodnjem delu telesa. Če se mu stanje ne izboljša, ga odpeljite k veterinarju, ki bo ocenil stanje njegovih notranjih organov.  Hlajenje psa s hladno, a ne mrzlo vodo, v vročih dneh ali pri neizogibni izpostavljenosti soncu psu olajša hlajenje in prepreči morebitni vročinski udar.