V vsaki gostilni petina večerje

Pet gostincev združilo moči na kulinarični poti v Kranjski Gori. Inovativna promocija ponudbe, domače hrane in kraja.

Objavljeno
25. januar 2016 19.06
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Za promocijo gastronomske ponudbe so v Kranjski Gori zasnovali kulinarično pot, da bi obiskovalcem približali značilnosti gorenjske kuhinje, ponudnikov hrane in kraja. Turisti so s ponudbo zadovoljni in menijo, da je takšen pristop vredno posnemati.

Kulinarično pot so zasnovali lani pozimi na pobudo Hita Alpinee, saj se morajo v turističnem kraju, kot je dejala vodja hotela Ramada resort (nekdanji hotel Larix) Tanja Švigelj, različni ponudniki med seboj povezovati in sodelovati. Zaradi dobrih izkušenj so kulinarično pot nato ponovili še lani poleti in znova v letošnji zimi. Vanjo je vključenih pet gostincev, vsak od njih pa ob četrtkih pripravi en del večerje s petimi hodi. Zanjo je treba odšteti 20 evrov, običajno pa se je udeleži do 20 ljudi, večinoma tujih turistov in hotelskih gostov, je povedala Polona Bačnar iz Hita Alpinee.

Tako so, denimo, v hotelu Ramada resort za predjed postregli tradicionalne jedi, za katere sestavine po besedah vodje kuhinje Zdravka Krnjajiča pridobivajo od gorenjskih pridelovalcev. Kot je dejal, tradicionalne jedi pripravijo na sodoben način; ponudili so ajdov kruh z orehi z zaseko in koleščki klobase, kranjsko klobaso v testu in sirni namaz z zelišči.

Sprehod od ene restavracije do druge jih ni motil, je dejala Stanka Rigler iz Škofljice, ki se je z družbo odločila večerjati malo drugače kot običajno. Pravi, da so na ta način v enem večeru spoznali ponudbo več gostincev, ideja pa se ji je zdela zanimiva tudi zato, ker povezuje lokalne gostince. Prepričana je, da bi jo lahko prevzeli tudi gostinci v Škofljici.

Podobno navdušena sta bila Ivan Cross in Michael Alberts iz Capetowna v Južni Afriki, ki počitnikujeta v Kranjski Gori in sta želela v enem večeru spoznati značilnosti domače kuhinje. »To je lep način za spoznavanje slovenske hrane,« je dejal Michael Alberts, ki ga je prevzela zaseka.

Družbo 16 turistov je od ene do druge gostilne na kulinarični poti vodil animator Mirza Avdič. Povedal je, da so gostje navdušeni nad pristopom, med potjo jim predstavi lokalne znamenitosti in poskrbi, da se (kulinarični) turisti med seboj spoznajo.

Vodja strežbe v penzionu Lipa Bojan Railič je dejal, da v projektu sodelujejo, ker so gostinci odvisni od turistov, poleg tega se mu zdi zamisel zanimiva in ustrezen odgovor Kranjske Gore na druge inovativne zamisli v ponudbi hrane.