Med Slovenci skokovit porast zanimanja za ruski jezik

Zanimanje za tuje jezike med Slovenci narašča, manj pa je tujcev, ki se učijo slovenščine.

Objavljeno
23. julij 2014 10.30
Posodobljeno
23. julij 2014 12.00
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Slovenci se radi učimo tujih jezikov, je potrdila tudi najnovejša analiza statističnega urada.

Nas zanimajo drugi, ker mi njih manj? Malo verjetno, je pa res manj razveseljiva novica, da se je v primerjavi s preteklimi leti za deset odstotkov zmanjšalo število tujcev, ki se odločijo za tečaj slovenskega jezik, se pravi jezika, ki ga govori nekaj več kot dva milijona ljudi oziroma 0,028 odstotka svetovne populacije.

Udeležencev tečajev je bilo v šolskem letu 2012/2013 nekaj več kot 22.000 oziroma za 15 odstotkov več kot leto prej. Najbolj nas že tradicionalno zanimata angleški (38 odstotkov vseh) in vse bolj tudi nemški jezik (24 odstotkov).

Najbolj pa se lahko veselijo učitelji ruskega jezika, saj se število tečajnikov povečalo največ med vsemi, za kar 125 odstotkov. Kljub temu jih je še vedno sorazmerno malo (808), a se že približuje številu tečajnikov francoskega in španskega jezika (glej graf zgoraj).

Statistični podatki pa se skladajo tudi z izkušnjo, vsaj v Ruskem centru znanosti in kulture, ki so ga odprli leta 2011, so to opazili. Rusija se počasi le otresa stereotipov, torej, da tam živijo le od vodke, in še kakšne neumnosti, nam je povedala predstavnica Ruskega centra. Tečajniki, večinoma študenti in upokojenci, si želijo Rusijo tudi obiskati, saj je lepa, velika, kulturno in zgodovinsko bogata država.

Nekateri pa se učijo jezika, ker kot poslovneži vstopajo na ruski trg. A teh je še malo, pravi sogovornica. Večjih skupin v Ruskem centru niti nimajo. No, letos so jo že lahko sestavili: ob zimskih olimpijskih igrah v Sočiju so na srečanje z rusko deželo pripravljali slovensko delegacijo Olimpijskega komiteja. Ti so zaključil intenzivni tečaj. Če se še spomnite, so naši delegati v Sočijo prijeli tudi lažno teroristično grožnjo v ruščini. Prevajali je niso, ampak so jo poslali pristojnim preiskovalnim organom.