V zahodni Evropi odpoklic čokoladic Mars, Snickers in Milky Way

V Sloveniji umik zaenkrat po razpoložljivih informacijah uprave za varno hrano ni predviden.

Objavljeno
23. februar 2016 16.44
MARS-GERMANY/RECALL
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Berlin - Proizvajalec čokolad Mars se je odločil za obsežen umik čokoladk znamk Mars, Snickers in Milky Way s polic trgovin v več državah zahodne Evrope. V enem od izdelkov so namreč našli plastiko. V Sloveniji umik zaenkrat po razpoložljivih informacijah uprave za varno hrano ni predviden.

Ameriški koncern Mars je umik izdelkov najprej razglasili v Nemčiji, nato še na Nizozemskem, kasneje pa so ga razširili še na Francijo, Veliko Britanijo, Belgijo, Italijo in Španijo. Podrobnosti sicer niso povsem jasne, spletna stran koncerna je že več ur nedosegljiva. Gre za prostovoljni odpoklic, za katerega se je podjetje odločilo samo.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin doslej ne prek evropskega sistema hitrega obveščanja ne prek trgovcev oziroma dobaviteljev niso prejeli nobene zahteve za odpoklic oziroma umik izdelkov s polic v slovenskih trgovinah, so za STA povedali na upravi.

Koncern je v obvestilu o odpoklicu v Nemčiji sporočil, da za zaužitje niso primerne sladkarije znamk Mars in Sinckers s priporočenim skrajnim datumom zaužitja (»best before«) med 19. junijem 2016 in 8. januarjem 2017. Odpoklic se nanaša tudi na čokolade Milky Way Minis in t. i. pakete čokoladic za praznovanja.

Nizozemska tiskovna agencija ANP je kasneje poročala o odpoklicu podobnih artiklov z istim rokom trajanja poročala tudi v domači državi. Za preostale države AFP poroča, da se nabor odpoklicanih izdelkov nekoliko razlikuje.

Ameriški Mars ima med drugim tovarno v zahodnonemškem mestu Viersen ter na Nizozemskem v kraju Veghel.