Huda ura: podrta drevesa, poplavljanje, zemeljski plazovi

Severovzhod Slovenije je pozno popoldne in zvečer zajelo več neurij.
Fotografija: Spremenljivo vreme nas čaka tudi v naslednjih dneh. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters
Odpri galerijo
Spremenljivo vreme nas čaka tudi v naslednjih dneh. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Ljubljana – Okoli 17.30 ure se je močno neurje začelo približevati Mariboru. O težavah zaradi meteorne vode so poročali iz okolice Ruš, kjer je v naselju Bezena močan naliv na cesto nanesel blato in gramoz, in iz Selnice ob Dravi, kjer so vodo črpali iz stanovanjskega objekta. Voda je zalila cesti Ožbalt - Lovrenški most in Lovrenški most - Maribor, ko j emočno deževje zamašilo obcestne jarke. 

Meteorna voda je zalivala kleti in ceste v občini Prevalje. Zalivalo je stanovanjske objekte, voda je na cesto nanašala blato in pesek, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Najhuje je bilo na območju naselij Perzonali, Zgornji Kraj, Trg, Breznica, pri Osnovni šoli Prevalje in Ob Meži, poroča uprava za zaščito in reševanje.





Na Ravnah na Koroškem je zalilo cesto in podrlo drevo. Zaradi poplavljenega vozišča je bila na Koroškem zaprta cesta Poljana - Ravne na Koroškem, v Prevaljah pri križišču za Leše.

Slabo uro kasneje je bilo pestro severno od Ljubljane. V Kamniku je meteorna voda zalivala pritlično stanovanje večstanovanjske stavbe. Gasilci so iz stanovanja prečrpali okoli sto litrov vode.

Okoli 20.30 se je nebo odprlo nad Velenjem in okolico. Težave sta povzročala tako voda kot močan veter, ki je podrl drevo preko lokalne ceste na dvorišče stanovanjske hiše. Na Preloški cesti sta med neurjem osebni vozili zapeljali v poplavljen podvoz. Vozili so izvlekli gasilci. V Ulici Pohorskega bataljona je poplavilo garažo, v Lokovici pa kleti treh hiš.

V občini Prebold je po 20. uri poplavilo hlev, zaradi nanosa vejevja in hlodov na most pa je poplavljal tudi vodotok Kolja. Voda je ogrožala eno stanovanjsko hišo in poplavila klet stanovanjske hiše. V Matkah je zemeljski plaz poškodoval del ceste.



V zaledju slovenske Istre, ob meji s Hrvaško, sta popoldne nastali dve močnejši nevihtni celici, ki sta že prešli. Hitri, eksplozivni razvoj neviht je v tem času zelo pogost pojav, pogosto pa ga spremljajo tudi toča in krajevni nalivi, je povedal dežurni prognostik Andrej Velkavrh.

Kasneje sta nastali intenzivni nevihtni celici med Postojno in Novo Gorico ter med Bledom in Kranjsko Goro. V Kopru je okoli pol tretje ure popoldan zaradi močnega vetra drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci so drevo razžagali in ga odstranili z vozila. Malo pred 14. uro pa je v naselju Neverke v občini Pivka zaradi udara strele v sosednji objekt zagorelo v kotlovnici stanovanjske hiše. Gasilci so požar, ki je uničil grelnik vode in električno napeljavo, pogasili.

FOTO: Arso/
FOTO: Arso/


Za Gorenjsko, Goriško in Zgornjesavsko je bil okoli 15. ure razglašen rdeč alarm zaradi velike možnosti pojava toče na teh območjih. Nevarnost se je kmalu zmanjšala, za Bovško in Goriško je razglašen oranžni, za Gorenjsko, Pomurje in Zgornjesavsko pa rumen alarm.


Poznate razliko med ploho in nevihto?


Na agenciji za okolje (Arso) pojasnjujejo, da plohe prepoznamo po nenadnem začetku in koncu, hitri spremembi jakosti padavin, hitri zamenjavi gostih, temnih oblakov s svetlejšimi in včasih tudi kratkotrajni razjasnitvi. Za nevihto je značilen pojav strele, ki ga pogosto spremljajo tudi padavine in veter.



Proti koncu tedna bodo sončna obdobja vse daljša, temperature bodo počasi naraščale. A brez posameznih neviht kljub vsemu ne bo šlo. Vremenoslovci v teh dneh napovedujejo spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

V petek zjutraj bo na zahodu države delno jasno, drugod pa pretežno oblačno, možne bodo krajevne padavine. Čez dan bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne pa bodo nastajale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 21 do 24, na Primorskem do 27 stopinj Celzija.

Komentarji: