V zavetišču za brezdomce ni več prostora

V Slovenj Gradcu brezdomijada za praznik   

Objavljeno
10. oktober 2016 18.16
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – V zavetišču za brezdomce na Celjski cesti 10a v Slovenj Gradcu ni prazne postelje. V njem zdaj živi sedem brezdomcev. Prav toliko jih je brez strehe nad glavo na Ravnah na Koroškem, kjer zavetišča zanje še nimajo, zato v Slovenj Gradcu razmišljajo, da bi začeli delovati regijsko, z enotami v Mežiški in Dravski dolini.

»Potrebe po več namestitvenih kapacitetah so,« pravi Mateja Tajnšek iz slovenjgraške mestne občine. Na tamkajšnjem centru za socialno delo je prijavljenih kar 42 ljudi, ki so brez stalnega prebivališča. Poleg sedmih brezdomcev se je v takšnem položaju znašlo še osem žensk, ki z otroki živijo v slovenjgraški varni hiši. O tem, kako slaba je socialna slika v mestu, govori tudi podatek, da je na seznamu tistih, ki so upravičeni do pomoči v obliki hrane in vsak dan obiskujejo javno razdelilnico, kar 105 ljudi.  V slovenjgraškem zavetišču za brezdomce stanovalci sami skrbijo zase. »Kuhajo, čistijo, ob hiši je manjši vrt, ki ga obdelujejo,« pravi Tajnškova.

Najmlajši med njimi, Tomaž, ima trideset let, najstarejši Avgust pa dvainsedemdeset. »Povprečna starost je petdeset let. Na cesti so se znašli zaradi različnih vzrokov; eni zato, ker so izgubili službo, drugi pa, ker so izgubili družino. Mnogim se je zgodila krivica in niso sami krivi za svoj položaj,« je povedal Primož Juvan, ki z brezdomci dela že več let. »Ob dopoldnevih imajo v zavetišču na razpolago strokovno pomoč, pomagamo jim tudi pri različnih opravkih; na primer obisku zdravnika, centra za socialno delo, upravne enote ali kakšne druge ustanove, preostali čas so v zavetišču sami,« je povedala Mateja Tajnšek.  Ker njihova hiša stoji v središču mesta, je bilo najprej veliko strahov in dvomov, kakšno bo sobivanje. »Zadnje čase ugotavljamo, da so okoliški prebivalci zavetišče lepo sprejeli, saj v njem ni izgredov, ki bi jih motili,« je povedal Primož Juvan.  Na včerajšnji praznični dan, ko slavijo brezdomci po vsem svetu, so se Branko Tomaž, Avgust, Blondi, Ingrid in Boris (manjkal je le Miran) »udarili« z ekipami občinskih uslužbencev ter ekipo mestnih svetnikov v malem nogometu in pikadu. Brezdomci so lani gladko zmagali v obeh igrah, letos pa so morali kljub intenzivnim pripravam priznati premoč ekipe Javnega zavoda Spotur.