V zdravstveni mreži 14 novih koncesionarjev

Na razpis ZZZS prijavljenih 98 izvajalcev, izbranih le 42. Odklonjene vse bolnišnice, tudi UKC. MD Medicina bi operirala na črno.

Objavljeno
27. september 2016 19.51
Stavka zdravnikov v splošni bolnici Celje, 28. maja 2015
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Število zasebnih in javnih izvajalcev zdravstvenih storitev v Sloveniji, ki jih plačuje ZZZS, v zadnjih letih skoraj ne niha. ZZZS je letos z izvajalci sklenil 1748 pogodb, od tega z 207 javnimi in 1541 zasebnimi. Po razpisu, končanem septembra, bo sklenil še 14 pogodb z novimi koncesionarji. Letos je ministrstvo sicer podelilo eno novo koncesijo in izdalo deset soglasij novim koncesionarjem.

Sredstva, ki jih javna zdravstvena blagajna (ZZZS) nameni javnim izvajalcem in zasebnikom, prav tako kot število izvajalcev, v zadnjih letih nihajo le za malenkost. Lani so koncesionarji za svoje delo prejeli 293,1 milijona evrov (15,87 odstotka sredstev), javni zavodi pa 1,5 milijarde evrov (84,13 odstotka). To je popolnoma razumljivo, saj gre med javnimi izvajalci za delovanje vseh 26 bolnišnic in zdravstvene domove, medtem ko so zasebniki predvsem v ambulantah (glej tabelo).

                                                                          Infografika: Delo



Zapleteno do denarja

Način vključitve zasebnega izvajalca (zdravnik, lekarnar, fizioterapevt) v javno mrežo, plačano iz ZZZS, je zelo zapleten. Če izpolnjuje pogoje, mu najprej ministrstvo za zdravje podeli dovoljenje za delo, nato mu podeli koncesijo ministrstvo ali (s soglasjem ministrstva) občina, za tem pa se prijavi na razpis ZZZS, ki je vsako leto poleti. To je hkrati tudi razpis za razširitev programov – za izvedbo dodatnih operacij, preiskav, pregledov – kar je prav tako zelo težko doseči. ZZZS med prijavljenimi izbere najustreznejše.

Na letošnji razpis ZZZS za nove in razširjene programe se je prijavilo kar 98 ponudnikov, in to javnih in zasebnih izvajalcev. ZZZS je izbral samo 42 izvajalcev, od tega 27 zasebnih in 15 javnih. Kar 56 jih je zavrnil, med njimi tudi velike bolnišnice, kot so UKC Ljubljana, Novo mesto, Slovenj Gradec. Zakaj?

Razpis je bil kot vsako leto tudi letos na videz »splošen« in »odprt«, v drobnem tisku pa je bil – kot zmeraj – omejen s splošnim dogovorom, sprejetim pred razpisom. Zaradi tega so na novo sprejeli zgolj 12 zasebnih izvajalcev za nadomestitev upokojenih zdravnikov, dva koncesionarja pa sta začela delati namesto zdravstvenega doma (namesto ZD Grosuplje fizioterapija v Videm - Dobrepolju, namesto ZD Koper zasebni zavod Zdravljenje Koper). Preostalih 28 sprejetim je ZZZS dodelil manjše širitve programov. UKC Ljubljana je bil kljub dolgim čakalnim vrstam v celoti zavrnjen. Enako druge bolnišnice.

Kar 98 prijavljenih, med katerimi je bilo tudi veliko javnih zavodov, kaže na pripravljenost za delo in tudi na proste zmogljivosti, ki pa jim ZZZS zaradi premalo denarja ne more slediti, čeprav bolniki čakajo v (pre)dolgih čakalnih vrstah. Res pa je, da razpis ni vključeval operacij za skrajšanje čakalnih dob v vrednosti 7,9 milijona evrov, ker je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vse usposobljene izvajalce že pred razpisom povabila neposredno. Le tako je bilo mogoče začeti operacije prej.

Imeli bi za 1,1 milijona operacij

Zanimivo je, da se je na razpis prijavilo tudi podjetje MD Medicina (zastopata ga ortopeda Miro in Matevž Gorenšek). Hotelo je izvajati splošne preglede ter ortopedske in urološke operacije v skupni vrednosti 1,1 milijona evrov, čeprav nima ne dovoljenja za delo ne koncesije, smo izvedeli na ministrstvu za zdravje. MD Medicina ima koncesijo za ortopedijo, a zgolj za ambulantno dejavnost. Poleg ortopedske ambulantne dejavnosti je od ministrstva za zdravje dobilo še dovoljenje za delo za šest drugih ambulantnih dejavnosti: splošno medicino, splošno kirurgijo, interno medicino, nevrologijo, otorinolaringologijo in pediatrijo. Vendar nima ne dovoljenja ne koncesije za izvajanje bolnišnične dejavnosti, torej operacij kolkov, hrbtenice, ramena in stopal, za katere se je podjetje prijavilo.

Še več: podjetje MD Medicina je na sedanjem naslovu delalo nekaj časa na črno, zato mu je inšpekcija izdala 14. junija odločbo o prepovedi dela do izdaje dovoljenja za delo. To je od ministrstva dobilo 21. junija.

Ministrica za zdravje je skladno s koalicijsko pogodbo, ki je usmerjena v javno zdravstvo in omejitev koncesij, v svojem mandatu podelila zgolj eno koncesijo, in sicer letos z javnim razpisom za ortodontijo v Sevnici. Po podatkih ministrstva je poleg tega lani podaljšala eno koncesijo za internistiko za pet let, dala pa je tudi soglasje k desetim novim koncesionarjem, ki so jim koncesije podelili župani. Tako bo letos aktivnih 1555 koncesionarjev, lani jih je bilo 1553, predlani pa 1560. Največ, 1566, jih je bilo leta 2010.