V zibelko parlamentarizma bo še teklo

Šeškov dom: kje bo občina Kočevje zagotovila denar za obnovo, še ni jasno.

Objavljeno
09. julij 2014 15.27
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje – Še pred kratkim je kazalo, da bo občina Kočevje letos končno obnovila Šeškov dom, ki je zaradi svoje vloge v zgodovini slovenske državnosti edini kočevski kulturni spomenik državnega pomena.

Denar so nameravali zagotoviti na razpisu za regionalne razvojne programe, a bi moral biti projekt vreden več kot 600.000 evrov, – kolikor so obnovo energijsko potratne stavbe, ki zamaka in se ji poseda vogal, najprej ocenili tudi na občini.

»Ko smo z javnim pozivom iskali izvajalca, nam je ta ponudil za polovico nižjo ceno,« pravi Nejc Zemljak s kočevske občine. Za junija predviden začetek obnove je zato padel v vodo, vendar na občini zagotavljajo, da bodo še naprej iskali možnost, kako zagotoviti denar, morda tudi iz proračuna.

Stavba ima preluknjano in neizolirano streho, ki ob nalivih in taljenju snega pušča, stara in prepišna okna prepuščajo vodo, ki ogroža muzejske predmete. Vogalni del, prizidan v šestdesetih letih, se poseda, kar je vidno v razpokah na fasadi in v notranjih prostorih.

»Ob hudem dežju dežuramo, da čim prej pobrišemo vodo, ki najde pot v dotrajano stavbo in ogroža razstavljene predmete,« pravi Vesna Jerbič Perko, direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje.

Čeprav sta muzej in Šeškov dom za domačine sopomenki, ima muzej v upravljanju le del stavbe. Razmerja z državo so uredili šele lani, pravi direktorica in opozarja na velike stroške, ki jih imajo v 1300 kvadratnih metrov veliki stavbi: »Samo februarja so za ogrevanje, kanalizacijo in smeti porabili 2349 evrov.« »Ob takšnih stroških za ogrevanje bi nam moralo biti pozimi vroče, a je pri nas vedno mraz,« pravi Jerebič Perko.

Problem niso le trije radiatorji na odru Velike dvorane, zaradi katerih je prostor pozimi skoraj nemogoče ogreti oziroma ga pred prireditvijo ogrevajo skoraj teden dni. »Problem ni le eno dotrajano okno. Nujna je celovita obnova Šeškovega doma,« opozarja direktorica.