V živo ob 16.30: Kakšna naj bo prihodnost Evrope?

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik bo prisluhnil tudi vašim predlogom.

Objavljeno
08. maj 2013 18.49
jer okno
Bl. Ko.
Bl. Ko.
Ljubljana - Letošnji dan Evrope je v znamenju evropskega leta državljanov in neposrednega dialoga. Predstavništvo evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s partnerji v Klubu Cankarjevega doma organizira javno razpravo z naslovom EU Si ti - Dialog 9/5/13 o tem, v kakšni Evropi želimo živeti.

Današnji ljubljanski dialog bo živahna razprava med državljani in evropskim komisarjem za okolje Janezom Potočnikom o prihodnosti Evropske unije. Kdor si ni pravočasno zagotovil mesta v Klubu Cankarjevega doma - prijave na dogodek so zbirali po spletu -, lahko spremlja v živo na 3. programu RTV Slovenija med 16.30 in 17.45, pa tudi na Delovi spletni strani.

Poleg treh vsebinskih sklopov, ki so rdeča nit vseh dialogov z državljani, to so pravice državljanov EU, trenutni gospodarsko-finančni položaj v EU in prihodnost Unije, bo evropski komisar za okolje Potočnik spregovoril tudi o svojem področju delovanja, tj. okolju. Praksa dialogov je namreč, da se komisarji posvetijo tudi področju, ki ga vsebinsko pokrivajo.

V ospredju trenutnih prizadevanj komisarja Potočnika je zlasti načrt za Evropo, gospodarno z viri. Gre za pobudo, ki je večleten okvir za ukrepe na številnih področjih (podnebne spremembe, energija, prevoz, industrija, surovine, kmetijstvo, ribištvo, biotska raznovrstnost in regionalni razvoj).

Osnovna logika je, da bo Evropa lahko ohranila gospodarsko rast in delovna mesta le s preusmeritvijo v nizkoogljično gospodarstvo in bolj premišljeno ravnanje z viri. Gospodarnejša raba virov pa pomeni nove priložnosti, boljšo produktivnost, manjše stroške in večjo konkurenčnost.