Ne spreglejte: Tretji dan festivala Naprej/Forward

Predavanja: Njuz.net, Novinarstvo za jezne bralce, Zero CTRL, Reševanje držbenih anomalij, LuxLeaks in Oblikovanje zgodb za angažiranje bralcev.

Objavljeno
21. november 2014 19.54
Naprej/Forward
Naprej/Forward

14:00

VIKTOR MARKOVIĆ, njuz.net: Njuz v boju z neresnimi mediji

Novinarja srbskega satiričnega portala Njuz.net bosta v Ljubljani storila to, kar njihova ekipa počne v Srbiji – medijem nastavlja ogledalo. Kako se na neizprosnem medijskem trgu, na katerem si vsi prizadevajo biti prvi in najboljši, znajde medij, ki si novice preprosto izmišljuje? Gosta iz Srbije bosta povedala, kako so prišli do ideje o Njuzu in kakšen je bil odziv javnosti.

Obveščamo vas, da bo zaradi bolezni namesto predvidenega Dejana Nikolića nastopil Miroslav Vujović, ki s portalom Njuz.net sodeluje že od začetka.

- See more at: http://naprej-forward.org/event/view/121#Njuz%20v%20boju%20z%20neresnimi%20mediji%20/%20Njuz%20struggling%20with%20frivolous%20media

Novinar srbskega satiričnega portala Njuz.net je v Ljubljani storil to, kar njihova ekipa počne v Srbiji − medijem nastavlja ogledalo. Kako se na neizprosnem medijskem trgu, na katerem si vsi prizadevajo biti prvi in najboljši, znajde medij, ki si novice preprosto izmišljuje? Gost iz Srbije je povedal, kako so prišli do ideje o Njuzu in kakšen je bil odziv javnosti.

15:00

PAUL SIMON GEDDIS, PEDRO GARCIA CAMPOS, Acuerdo: Novinarstvo za jezne bralce

Urednika Acuerda sta predstavila spletno platformo, ki je zaživela s pomočjo donacij bralcev, ki si želijo drugačnega novinarstva. Pokazala sta njihov model objavljanja in pripovedovanja poglobljenih preiskovalnih in interaktivnih novinarskih zgodb z vizualizacijami in animacijami, prvič pa sta predstavila tudi nastanek nove »novinarske igrice«, interaktivne zgodbe, ki razkriva skrite plasti spleta skozi videe, podatkovna poročila, intervjuje, ključne informacije pa mora bralec oziroma igralec igre »uloviti« sam.

16:00

ESPEN SANDLI, Dagbladet: Zero CTRL − Nasmehnite se, gleda vas nadzorna kamera

Prvič do danes, sta se dva novinarja s projektom odločila preveriti, koliko so spletni podatki v njuni državi varni. Espen Sandli nam je na svojem predavanju pokazal odkritja, ki jih je, ob pregledovanju najtemnejših kotičkih zanemarjene spletne varnosti, prinesel projekt Zero CTRL. V sklopu projekta je Espen s kolegi novinarji opozoril na 2500 kritičnih kontrolnih sistemov, ki so povezani z internetom brez ali z minimalno varnosti − in do njih lahko dostopa kdorkoli. Predavanje je dalo vpogled tudi v »rumen« način pripovedovanja zgodb, ki so ga uporabljali pri projektu. Hkrati je obiskovalcem ponudil orodja, s katerimi lahko sami preverijo nivo svoje varnosti na spletu.

17:00

AVDO AVDIĆ, Federalna RTV BiH: Reševanje družbenih anomalij

Med gostovanjem novinarja in urednika informativnega programa Federalne TV BiH so si obiskovalci boste lahko ogledali prispevke o tem, kako so bosanski novinarji razkrivali vojne zločince, ki so bili kasneje tudi obsojeni, kako se je Avdić že pred leti lotil raziskovanja vahabitske skupnosti v Bosni in Hercegovini in kako danes na Federalni RTV BiH razkrivajo novodobne zločince, tajkune. Izvedeli so tudi, kako se lotiti dobrega raziskovalnega novinarstva z malo denarja, a z odličnimi informacijami. Prav viri so namreč najbolj bistveni, da novinarji lahko začnejo razkrivati nepravilnosti.

18:00

MARGO SMIT, Association of Investigative Journalists, LuxLeaks - Vroča afera, ki maje stolček Jean-Claudu Junckerju

Udeleženci predavanja so izvedeli ozadje najbolj vročega razkritja, ki razburja evropsko politiko ta hip − afera LuxLeaks. Več kot 80 preiskovalnih novinarjev iz 26 držav je namreč v začetku meseca razkrilo, da so tajni dogovori med velikimi mednarodnimi korporacijami in bankami z luksemburško vlado (ki jo je takrat vodil zdajšnji predsednik evropske komisije Juncker) dopuščali utaje davkov. Gostja festivala je izpostavila pomen čezmejnega novinarskega povezovanja. Kako so novinarji dosegli razkritje afere LuxLeaks, kakšne so težave pri takem delu in kolikšne so sploh možnosti za izpeljavo tako velikega projekta? Kakšne dokumente so uporabili? Kakšno znanje sploh potrebuje novinar, da razvozlja takšne dokumente? In kako tako zapleteno zgodbo prikazati v televizijskem jeziku? Na predavanju so udeleženci lahko slišali tudi, kakšno je trenutno stanje evropskega preiskovalnega novinarstva, kako se je gostja sama lotila samostojne priprave dokumentarnega filma, itd.

19:00

GRAHAM ROBERTS, The New York Times: Oblikovanje zgodb za angažiranje bralcev

Udeleženci predavanja so spoznali delovanje grafičnega uredništva New York Timesa − kdo so, kaj delajo, kakšni so projekti, ki jih pripravljajo s podatkovnimi ponazoritvami. Gost je predstavil tudi njihove animirane grafike, pokrivanje izrednih novic in sodelovanje z drugimi člani uredništva. Obiskovalci so izvedeli tudi, s katerimi tehnološkimi inovacijami so poskusili pri New York Timesu izboljšati pripovedovanje novinarskih zgodb. Na predavanju v Ljubljani je Roberts tudi razkril, kako so konec leta 2012 razvili projekt »Snow fall« in kako so od takrat do danes napredovali.