Slovenija obljubila 2000 mest za begunce

Grčija naj bi zagotovila 50.000 mest. Med drugim bodo begunci nameščeni pri družinah in v stanovanjih s subvencionirano najemnino.

Objavljeno
29. oktober 2015 06.09
Posodobljeno
29. oktober 2015 05.48
Begunci
Š. P., S. P., Delo.si; STA
Š. P., S. P., Delo.si; STA

V Slovenijo je po podatkih policije včeraj vstopilo okoli 7000 beguncev, skupaj od 17. oktobra že več kot 94.000. Razmere na zeleni meji na območju Rigonc, ki je bilo v preteklih dneh najbolj obremenjeno, so se umirile, ponovno so odprli tudi mejni prehod.

Po novem namreč begunce z vlaki iz Hrvaške prepeljejo v Dobovo, od tam pa jih večino prepeljejo do Šentilja, kjer nato čakajo na vstop v Avstrijo. Šentilj tako ostaja najbolj obremenjena izstopna točka v Avstrijo, avstrijske oblasti zato načrtujejo postavitev nizke ograje na meji s Slovenijo, da bi lažje nadzirali vstop beguncev.

Vlada bo danes obravnavala ukrepe, ki jih bo treba sprejeti, če zaveze z vrha EU-Balkan glede begunske krize ne bodo upoštevane. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa bo medtem medijem spregovorila o svojih aktivnostih v begunski krizi in predstavila priporočila oblastem.

Danes bo sicer tudi prva videokonferenca kontaktnih oseb za izmenjavo informacij o begunski krizi. Slovenijo zastopa Igor Mally iz kabineta premierja.

***

20.30: V jutrišnjem Delu ne spreglejte reportaže našega poročevalca Boštjana Videmška in fotografij Delovega fotografa Jureta Eržena z nikogaršnje zemlje ob slovensko-avstrijski meji.

19.45: Na prvi video konferenci visokih predstavnikov držav na balkanski begunski poti so bili narejeni prvi koraki k urejanju razmer. V skladu z načrtom z nedeljskega vrha EU-Balkan naj bi države zagotovile 50.000 mest v sprejemnih centrih, da bi begunci na poti lahko imeli streho nad glavo. V prvem svežnju je Avstrija obljubila 5000 mest, Srbija 3000, Slovenija in Hrvaška pa po 2000. Sama Grčija, v katero prihaja največ beguncev iz Turčije in odide naprej proti severu, naj bi zagotovila 50.000 mest. Med drugim bodo nameščeni pri družinah in v stanovanjih s subvencionirano najemnino. Glede sklepa o napotitvi 400 policistov iz EU v Slovenijo so bile doslej  prejete obljube od prihodu 183 policistov, trinajst jih je že na terenu.

18.30: Po tiskovni konferenci vlade: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je po seji vlade pojasnila, da so ukrepi za obvladovanje begunske krize, ki so jih danes obravnavali na vladi, naravnani v cilj odvračanja in obvladovanja nedovoljenih migracij. Vsebinsko o njih ni govorila, je pa dejala, da vključujejo tudi najbolj restriktivne.

18.00: Iz Dobove je ob 17.55 krenil izredni potniški vlak, ki bo predvidoma okoli 21. ure preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz enako kot vsi prejšnji poteka v organiziranem spremstvu
policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju, so sporočili iz PU Kranj.

16.15: Vodstvo policije poudarja, da potencialna stavka policistov nikakor ne sme povzročiti manjše varnosti pri opravljanju nalog. Poudarjajo, da je delo policistov v tem času izredno pomembno za Slovenijo.

16.11: O razmerah na Šentilju poroča naš novinar Boštjan Videmšek. Kot pravi, na nekdanjem mejnem prehodu doslej še ni bilo toliko ljudi − na nikogaršnji zemlji med Slovenijo in Avstrijo jih po njegovih besedah čaka med 4500 in 5000.

15.55: Nevladne in humanitarne organizacije so premierju Miru Cerarju poslale odprto pismo, v katerem ga opozarjajo, da razmere na nekaterih trenutnih in preteklih lokacijah, kjer so nastanili begunce, ne ustrezajo minimalnim standardom. Zato ne izključujejo možnosti vložitve urgentne tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

Kot so zapisali v pismu premierju, minimalnim standardom ne ustrezajo zlasti razmere v Rigoncah, Brežicah, Dobovi in na Šentilju. »Prenočevanje na prostem, nedostopnost ustreznih sanitarij, večurno zadrževanje brez hrane in vode, nevzdržni higienski standardi in nevarnost, ki jo za begunce pomeni neprestano kurjenje ognja zaradi gretja, so razmere, ki so nedopustne in nesprejemljive,« navajajo.

Trenutno stanje po njihovi oceni lahko pomeni celo kršitev prepovedi nečloveškega in ponižujočega ravnanja po konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kot ga presoja Evropsko sodišče za človekove pravice. Opozarjajo, da je bila za zelo podobne razmere že obsojena Italija v zadevi Khlaifia in drugi.

15.40: Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes do 14. ure prispeli štirje vlaki s skupaj nekaj več kot 4300 pribežniki. V sprejemnem centru v nekdanji dobovski tovarni je bilo ob 14. uri približno 1000 migrantov in v novejšem, od koder so jih danes odpeljali približno 600, še približno 600.

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 14. uri nekaj manj kot 800 migrantov, mejni prehod Rigonce so v sredo odprli, na tamkajšnji zeleni meji v sredo in danes ni bilo prebežnikov.

V nastanitvenem centru Šentilj se trenutno nahaja 3946 migrantov, v kratkem pa jih iz Dobove pričakujejo še 456.

V Avstrijo so okoli 13.40 sprejeli 1217 migrantov, ki so danes v dveh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni. Iz nastanitvenega centra Lendava v Gornjo Radgono pa še poteka prevoz 637 migrantov.

V centrih v Petišovcih, Dolgi vasi, Vrhniki, Logatcu, Središču ob Dravi in Gruškovju trenutno ni beguncev.

14.40: Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je skupaj s svetovalcem pri varuhu Miho Horvatom v torek obiskala Brežice, Rigonce in Cirkulane. Kot sta povedala na današnji novinarski konferenci, ugotavljata, da begunci še vedno niso ustrezno informirani. Pri varuhu zato izpostavljajo potrebo po večjem številu tolmačev.

Nekateri begunci se pritožujejo nad nezadostno zdravstveno oskrbo. Po informacijah, ki jih je prejel varuh, pa nekateri posamezniki namenoma predstavljajo svoje zdravstveno stanje kot slabo z namenom, da hitreje pridejo čez mejo, je dejal Horvat.

13.45: Predstavniki Občine Šentilj so se s predstavniki Slovenskih železnic dogovorili, da bodo v največ treh delovnih dneh uredili začasno železniško postajo bližje namestitvenemu centru za begunce v Šentilju. Begunci tako ob prihodu v Šentilj ne bodo več pešačili skozi naselje. S tem bo razbremenjen tudi promet na cestah, je dejal župan Štefan Žvab.

Vlaki, ki v Šentilj vozijo begunce, tako ne bodo več ustavljali v centru Šentilja, ampak bo urejena improvizirana železniška postaja, ki bo omogočala izstop migrantov tik ob samem centru za nastanitev, je po današnjih pogovorih s predstavniki Slovenskih železnic pojasnil Žvab.

Foto: Jure Eržen/Delo

12.25: »Vlada se bo danes seznanila z možnimi stopnjevalnimi ukrepi za obvladovanje begunskega vala, ni pa ta trenutek potrebe, da bi o njih odločala,« je po koalicijskem vrhu o morebitnem postavljanju ograje na meji povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Za zdaj namreč ukrepi, ki jih že izvajajo, po njenih besedah zadostujejo.

Premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta koalicijo danes pred sejo vlade seznanila s tem, da so razmere v državi umirjene, da obvladujejo prihode beguncev in da se kažejo prvi pozitivni učinki zavez iz Bruslja, je po srečanju koalicije v izjavi medijem povedala Kustec Lipicerjeva. Tako se bo vlada danes po njenih besedah le seznanila z aktualnimi razmerami ter z nizom potencialnih ukrepov stopnjevalne narave.

Gre za razne oblike tehničnih ovir na državni meji z namenom nadzora nad migrantskim valom ter zagotavljanja varnosti migrantov in državljanov.

11.25: V Špiljah na avstrijski strani zaenkrat še ni tehničnih zapor na meji s Slovenijo. Prav tako tudi še ni znano, kdaj jih bodo postavili, je za STA dejal tiskovni predstavnik policije avstrijske štajerskem Fritz Grundnig.

Avstrija notranja ministrica je sicer v sredo dejala, da Avstrija načrtuje »približno desetdnevno obdobje načrtovanja tehničnih zapor«.

Foto: Jure Eržen/Delo

10.09: Priprave na postavitev ograje in utrjenih konstrukcij v bližini mejnih prehodov s Slovenijo so v polnem teku, je v pogovoru za nemški časnik FAZ dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Kot je zatrdila, o popoldnem zaprtju meje s Slovenijo ne razmišlja nihče. Je pa po njenem mnenju nujen ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU.

»Vemo, da je ravno situacija na slovensko-štajerski meji zelo dinamična. Na določene dni imamo tam 3500 ali 5000 beguncev, na druge pa 8000 ali 9000. Če se bodo razmere v naslednjih tednih še naprej zaostrovale, moramo biti na to pripravljeni,« je dejala.

»Seveda gre tudi za ograje, a ne le zanje, temveč tudi za utrjene konstrukcije na območju prehodov,« je ponovila. Na vprašanje o predvideni dolžini in višini ograje je odgovorila, da je »načrtovanje ravno v polnem teku«.

Slovenska policija je o avstrijskih načrtih obveščena in »še danes se bom poskušala pogovoriti s sosedi«, je dejala. Prav tako so že obvestili urad predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in komisarja za migracije Dmitrisa Avramopulosa.

10.01: V Špilju na avstrijskem Štajerskem je noč preživelo 4000 beguncev, a za vse ni bilo prostora v ogrevanih šotorih. Begunce so že v zgodnjih jutranjih urah z avtobusi in vlaki začeli premeščati v nastanitvene centre drugod po Avstriji.

9.35: Sinoči so v nastanitvenem centru v Celju nastanili 434 migrantov, ki so bili v Celje z avtobusi pripeljani iz Dobove. Ob devetih dopoldan so jih danes prav tako z avtobusi odpeljali na Šentilj. Policija je sporočila, da podatkov o prihodu novih skupin migrantov v namestitveni center Celje še nimajo, je sporočil Delov dopisnik Brane Piano.

6.55: Ob tretji uri je bilo v sprejemnem centru Brežice nekaj več kot 1200 migrantov, v začasnem centru v Dobovi (Beti) okoli 1000, v novem sprejemnem centru v Dobovi (Livarna) pa nekaj več kot 2000.

Foto: Jure Eržen/Delo

V nastanitvenem centru v Šentilju se po podatkih mariborskih policistov trenutno nahaja 4278 oseb. 3134 jih je prispelo s tremi vlaki iz Dobove že v sredo zvečer, nekaj po polnoči pa je, prav tako z vlakom iz Dobove, prispelo še 1144 oseb.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 1217 migrantov. Ponoči so iz Rigonc prepeljali 637 migrantov, ki so jih evidentirali v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi ter jih nato nastanili v nastanitvenem centru Integral Lendava. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi sta trenutno prazna, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

6.52: Nekaj po tretji uri je prispel drugi vlak s 1134 migranti. Po opravljenih osnovnih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi so tujci vstopili na vlak, ki je v spremstvu slovenskih policistov nadaljeval pot proti Šentilju. Kot pojasnjujejo na novomeški policijski upravi, so jih o prihodu vlakov in številu migrantov hrvaški varnostni organi obveščali.

6.48: Ponoči so na mejni prehod za železniški promet Dobova pripeljali še trije vlaki z migranti. Na prvem, ki je prispel okoli 22.30, je bilo nekaj več kot 1000 ljudi, nekaj po tretji uri je prispel drugi vlak s 1134 prebežniki, tretji vlak pa je prispel v Dobovo okoli 6.15. O prihodu vlakov so hrvaški varnostni organi obveščali slovenske.

Nekaj več kot 1000 migrantov s prvega vlaka so policisti zaradi omejenih logističnih in nastanitvenih kapacitet pospremili v bližnji sprejemni center, kjer so jim nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo.

 

Preberite tudi:

Od srede do srede: Žerdin in Markeš o ograjah pred begunci (videokomentar)

Levo mnenje: Sramotilni stebri sončne strani Alp