V zraku tudi te dni pomlad

Se tudi vi veselite pomladi? Vabimo vas, da prve utrinke delite z nami.

Objavljeno
28. februar 2012 11.24
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Pomladanska otoplitev, ki se je po hudem primežu zime začela prejšnji teden, še kar vztraja. Čeprav se danes ne bo ogrelo toliko, kot v zadnjih dneh − najvišje dnevne temperature bodo po napovedih meteorologov Agencije Republike Slovenije za okolje »le« tam okoli 12 stopinj Celzija −, pa lahko že jutri pričakujemo še prijetnejše temperature. V sredo bo namreč sončno in topleje, najvišje dnevne temperature pa bodo od 13 do 18 stopinj Celzija. Podobno vreme se nam obeta tudi v četrtek in petek.

Kljub višjim temperaturam in soncu bo po podatkih Agencije RS za okolje vremenski vpliv na počutje ljudi zmerno obremenilen, težave pa bodo pogostejše v vzhodni polovici države. V noči na sredo bo obremenitev postopoma ponehala.

Nekaj težav bodo začele povzročati tudi alergije − po nižinah v notranjosti države bo namreč visoka koncentracija leske in srednje visoka koncentracija jelše. V zraku bodo prisotna tudi posamezna zrna vrbe, cipresov, tisov in javorja. V Primorju bo koncentracija leske in cipresovk srednje visoka, v zraku bodo tudi posamezna zrna jelše.

Zmerna nevarnost plazov

Po podatkih ARSO je na posameznih, dovolj strmih pobočjih, splošna nevarnost snežnih plazov zmerno stabilna (ta območja so v Poročilu posebej opredeljena in opisana), drugod pa sorazmerno stabilna.

Nevarnost proženja snežnih plazov obstaja predvsem na v Poročilu posebej izpostavljenih pobočjih pri velikih dodatnih obremenitvah (na primer pri hoji ali smučanju posameznika ali skupine prek takega pobočja), obsežnejših spontanih plazov pa še ne pričakujejo. Glede na upoštevanje in poznavanje lokalno bolj izpostavljenih območij, so razmere na splošno še dovolj varne.