Valdoltra bolnikov ne bo preusmerjala k drugemu izvajalcu

Zaupanje temelji na številu operacij, zato iz največjih ortopedskih centrov bolnikov ne bodo preusmerjali v MD Medicina.

Objavljeno
24. avgust 2017 13.18
iza/Valdoltra
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Kot vse kaže, informacija ministrstva za zdravje, da je Ortopedska bolnišnica Valdoltra odpovedala 277 operacij za skrajševanje čakalnih dob, ne drži. Prav tako ta največji ortopedski center v Sloveniji svojih bolnikov ne namerava preusmerjati v MD Medicina, kot pričakuje ministrstvo.

V svetu velja, da so najkakovostnejši specializirani kirurški centri in najboljši zdravniki, ki izvedejo čim več istovrstnih operacij. V Sloveniji sta največja ortopedska centra bolnišnica v Valdoltri in ortopedska klinika UKC Ljubljana, Prva ima 21 ortopedov in izvede 4500 operacij letno, druga 22 in izvede 3400 operacij letno. V obeh skrbijo za bolnike tudi drugi zdravniki. Poleg teh dveh centrov ima Slovenija še enajst ustanov, kjer ravno tako izvajajo ortopedske operacije.

V MD Medicina le lažji in cenejši pacienti

Zato je vse zelo začudilo, da je državna sekretarka z ministrstva za zdravje Ana Medved vse pozvala, naj preusmerjajo svoje paciente v zasebno podjetje MD Medicina, ki ima le dva ortopeda (eden od njiju je upokojen) in nobenega drugega zdravnika, poleg tega pa še sploh nima z ZZZS sklenjene pogodbe, ki bi jim finančno omogočila izvajanje operacij. V navodilu državne sekretarke piše, naj izvajalci v MD Medicina preusmerijo paciente, »ki imajo anestezijsko oceno splošnega stanja do stopnje ASA 3«, to pomeni lažje paciente brez hudih spremljajočih bolezni, s katerimi je tudi manj stroškov pri operacijah. Medvedova je kot enega od vzrokov za preusmerjanje pacientov navedla, da bolnišnice slabo uresničujejo enkratni dodatni program za skrajševanje čakalnih vrst in da je Valdoltra 17. avgusta odpovedala 277 operacij od načrtovanih 516 operacij. Kaj smo izvedeli v Valdoltri?

»Informacija ne drži. Ortopedska bolnišnica Valdoltra je v okviru letnega programa dela načrtovala 277 posegov nad pogodbenih programom z ZZZS, kar je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje. Predvidevamo, da je prišlo na ministrstvu za zdravje do zmote in posledično napačnega informiranja javnosti,« so zapisali v odgovoru Delu.

Predlog: krajšanje čakalnh dob skozi vse leto

Pojasnjujejo, da so že januarja ministrstvu predlagali, da lahko glede na svoje zmogljivosti izvedejo 516 dodatnih operacij. Operacije bi lahko začeli izvajati takoj, torej že januarja. Opozorili pa so, da bo znižanje cen bolnišnici povzročilo izgubo. Predvsem težje operacije zahtevnih bolnikov s pridruženimi boleznimi niso ustrezno plačane. Ministrstvo jim v tem očitno ni sledilo, zato so se aprila dogovorili za le 277 dodatnih operacij za skrajševaje čakalnih dob, kar je tudi vneseno v njihov letošnji poslovni načrt, ki ga je potrdilo ministrstvo junija. Do danes so izvedli že 55 odstotkov dogovorjenih operacij, ne 20 odstotkov, kot je bila informacija z ministrstva za zdravje.

Čeprav bi torej v bolnišnici v Valdoltri lahko izvedli več operacij in bi jih začeli že januarja, ministrstvo za zdravje temu ni sledilo. Enako je predlagala tudi ortopedska klinika UKC Ljubljana. Skrajševanje čakalnih dob skozi vse leto bi ustrezalo tudi vsem drugim bolnišnicam. Toda vlada je splošni dogovor za razdelitev denarja v zdravstvu, s katerim določi obseg operacij in njihovo plačilo, sprejela nato šele konec junija. Zdaj bo, po napovedih Medvedove, ta splošni dogovor vlada še spremenila, tako da bo omogočila izvajanje operacij tudi MD Medicina, ki ji bo ZZZS za to plačala 1,5 milijona evrov.

Odločilno za kakovost je število operacij

Ali je MD Medicina dovolj kakovostna zamenjava za paciente iz Valdoltre in ali bo Valdoltra svoje bolnike preusmerjala v MD Medicina?

»Ne moremo komentirati, saj nimamo podatkov o kakovosti dela v MD Medicina. Primerljivih kazalnikov med izvajalci na nacionalni ravni ni, prav tako še vedno ni nacionalnih registrov, iz katerih bi lahko črpali podatke. Ortopedska bolnišnica Valdoltra svojih pacientov ne namerava preusmerjati k drugemu izvajalcu. Ne nazadnje so si nas pacienti izbrali, kar je njihova zakonska pravica. Verjamemo, da nam zaupajo,« so odgovorili.

»Glede na naš obseg dela, več kot 4500 posegov na letni ravni in več kot 30.000 specialističnih ambulantnih pregledov, število specialistov ortopedov, število operacijskih dvoran sodimo med večje ortopedske centre v svetovnem merilu. Število posegov, ki jih posamezni ortoped izvede na letni ravni je pomemben dejavnik kakovosti in varnosti, saj izkušenost kirurga pomembno vpliva na potek zdravljenja, pravočasno prepoznavanje tveganj in preprečitev morebitnih zapletov,« odgovarjajo v Valdoltri, kjer vsako leto obravnavajo tudi okoli 150 bolnikov z zapleti iz drugih bolnišnic. Nikakor se jim ne zdi ustrezno, da bi neki izvajalec izbiral paciente glede na lestvico ASA in obravnaval le lažje ter s tem cenejše bolnike. »Podpiramo vlaganje v razvoj specializiranih centrov in ne drobljenja programa med manjše izvajalce. Več let si že prizadevamo za pridobitev statusa terciarne ustanove, ki bi nam omogočil nemoten strokovni razvoj. Država bi z relativno majhnim vložkom lahko zagotovila boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev na visoki ravni v okviru javnega sektorja,« so zatrdili v Valdoltri.