Varčevalni ukrepi lahko podaljšajo izdajo odločb za socialne prejemke

Pred sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ so načrtovali, da bodo omenjene vloge rešili do poletja.

Objavljeno
17. maj 2012 16.47
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Nedavno sprejeti zakon za uravnoteženje javnih financ posega tudi na področje sociale in socialnih prejemkov. V Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije ocenjujejo, da lahko zakonodajne spremembe podaljšajo čas izdaje odločb, vendar trenutno še ne vedo, kako se bo sistem odločanja prilagodil, poroča STA.

Kot so za STA pojasnili v Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, po začetnih težavah pri vzpostavitvi informacijskega sistema in prednostnem reševanju vlog za denarno pomoč zdaj na centrih za socialno delo rešujejo vloge za vrtce, varstveni dodatek in državno pokojnino.

Pred sprejetjem zakona za uravnoteženje javnih financ so načrtovali, da bodo omenjene vloge rešili do poletja. Zamude zaradi sprejema zakona pa težko napovedujejo, saj se še ne ve, ali bo treba ponovno odločati o vsem in kolikšna bo informacijska podpora, pojasnjujejo v skupnosti. Kot navajajo, bodo natančna navodila in predvidene rešitve zvedeli v naslednjem tednu na srečanju s predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

V skupnosti centrov za socialno delo od ministrstva pričakujejo ažurno pripravo sistema in rešitve, ki bodo preprečile dodatne obremenitve in da bodo lahko omenjene odločbe izdali še pred poletjem.