Varčevanje tudi pri Romih

Zaradi rebalansa proračuna se končuje razpis za sofinanciranje projektov v romskih naseljih za leto 2013.

Objavljeno
19. junij 2013 21.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana - Občine, ki bi bile v skladu z aprila končanim razpisom za urejanje osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih upravičene do treh milijonov evrov, bodo po naših informacijah po rebalansu državnega proračuna ostale brez denarja.

»To je povsem neresno,« je za Delo povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so skopo sporočili, da se končuje razpis za sofinanciranje projektov v romskih naseljih za leto 2013. Sklepe o izbiri pa da bodo občinam posredovali po končanem postopku rebalansa državnega proračuna.

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je opozoril, da so občine v pripravo projektov vložile veliko časa, energije in predvsem denarja, zato je načrtovano varčevanju vlade na račun Romov po njegovem nedopustno. Kot je dejal, bo pri predsednici vlade protestiral, da bi država namenila vsaj del denarja za ureditev najbolj ogroženih romskih naselij.

Po naših informacijah je razpisna komisija zavrnila sedem občin (Dobrovnik, Turnišče, Semič, Krško, Metlika, Kuzma in Puconci) in izbrala občine Cankova, Črnomelj, Grosuplje, Kočevje, Murska Sobota, Novo mesto in Trebnje.

Če občine denarja ne bodo dobile, bo največja osmoljenka občina Cankova.S štirimi projekti, vrednimi 400.000 evrov, se je namreč na razpis prijavila že lani, in ker je bila po mnenju župana Draga Vogrinčiča neupravičeno zavrnjena, je vložila tožbo proti državi. Razsodbe pa nikoli ni bilo, ker so državni uradniki župana prepričali, naj tožbo umakne in z istimi projekti kandidira letos. To je tudi storil in njegova občina, ki je samo za pripravo projektov porabila 30.000 evrov, je bila med prvimi za dodelitev nepovratnih sredstev za romska naselja Cankova - Hankovi, Domajinci, Gornji Črnci - Cankova in Krašči - Les.

»Če tožbe ne bi umaknili, na razpisu sploh ne bi mogli kandidirati, saj so tako rekli na gospodarskem ministrstvu. Država se dobesedno norčuje iz občin, ki smo vpete v reševanje romske problematike,« je ogorčen Vogrinčič, ki je o tem obvestil pomurske poslance in od njih zahteval, da za tak rebalans ne glasujejo.