Varuhinja opozarja na kršenje delovne zakonodaje

Čebašek Travnikova je opozorila tudi na problematike sodstva - na podajanje zadev med različnimi stopnjami sodišč.

Objavljeno
28. junij 2012 14.42
Monika Levanič, Murska Sobota
Monika Levanič, Murska Sobota
Ljubljana − Sodba o izbrisanih Evropskega sodišča za človekove pravice je »dokaj ostra«, kar je posledica skrivanja težav, je ocenil namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek. »Težave so ostale v predalih ministrstva za notranje zadeve, ki je želelo prikriti naravo in obseg tega problema.«

Namestnik varuhinje je opozoril na zahtevo sodišča po hitrem odzivanju države, in sicer da v roku enega leta vzpostavi mehanizme reševanja teh problemov, saj bodo v nasprotnem primeru finančne posledice precej hujše.

Varuhinja Zdenka Čebašek - Travnik pa je na današnji predaji letnega poročila državnemu zboru povedala, da v času pisanja tega poročila sodba evropskega sodišča o izbrisanih še ni bila podana. Vendar se, kot ugotavlja, besedilo poročila kljub temu ujema s ta teden razglašeno sodbo.

Čebašek - Travnikova je ob predaji poročila opozorila na še nekatere druge probleme s področja varovanja človekovih pravic. Med težavami je kot najbolj množične izpostavila kršitve s področja delovnih razmer. »Slovenska zakonodaja je še vedno neučinkovita pri omejevanju neplačevanja prispevkov in s tem seveda ustvarjanja različnih kršitev človekovih pravic,« je pograjala varuhinja.

Spet je opozorila, da družinski zakonik ni preživel referenduma, s čimer smo zamudili priložnost, da bi »dokončno dobili zakonske rešitve o otrokovih pravicah«. Med temi najbolj pogreša uzakonitev prepovedi telesnega kaznovanja otrok. Na to opozarjajo tudi številne mednarodne institucije. »In mi tega še vedno nimamo,« je potožila varuhinja.

Omenila je tudi romsko problematiko. Povedala je, da so poleg letnega poročila izdali posebno poročilo za dolenjsko romsko skupnost. Posebno poročilo so dobro sprejele vse strani – od vlade do Romov in nevladnih organizacij.

Opozorila je tudi na težave romske skupnosti v Prekmurju. Osebne zgodbe iz življenja teh ljudi so se je še posebno dotaknile.

Čebašek - Travnikova je napovedala, da bosta skupaj z ministrom Andrejem Vizjakom 10. julija obiskala Pomursko regijo, kjer je delež brezposlenih največji. Na centru za socialno delo v Murski Soboti bosta preverila, kako se pripravljajo na problem čedalje večjega števila pomoči potrebnih.