Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev: Ilinka Todorovski

Programski svetniki so jo podprli s 14 glasovi od 26 navzočih.

Objavljeno
16. januar 2017 23.41
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Ljubljana – Nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev je postala Ilinka Todorovski, do 1. januarja urednica oddaje Tarča. Po neuradnih informacijah so jo odstavili zaradi nesoglasij z odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik. Svetniki so jo podprli s 14 glasovi od 26 navzočih.

Med problemi, s katerimi se bo morala spopasti nova varuhinja, je morda največji ta, na podlagi česa bo presojala. »Varuh pravic gledalcev in poslušalcev nima niti v zakonu niti v pravilniku opredeljeno, na kakšnih podlagah deluje, katera so tista pravila in vsebinska merila, ki jih uporablja pri svojem delu,« pravi pravnik dr. Jernej Rovšek, ki je delovanju varuha namenil poglavje v monografiji Zasebno in javno, o zagatah pa napisal tudi več strokovnih člankov v Pravni praksi in Medijski preži. »Že zakon o RTV je glede tega pomanjkljiv, saj bi moral določiti, kaj je podlaga za njegovo delo in komu odgovarja.«

Varuhi so imeli na voljo Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija iz leta 2000, ki pa so zelo obsežna, po nekaterih interpretacijah zaradi svoje neživljenjskosti v praksi tudi neuporabna in tudi že zastarela. »Nastala so kot različica meril BBC, a tudi BBC je v tem času že spremenil svoja poklicna merila,« pojasnjuje programski svetnik Gojko Bervar, ki je pred leti sodeloval pri pripravi posodobljene različice. Ne ta ne naslednja verzija meril ni ugledala luči. Po Bervarjih besedah naj bi bila najnovejša različica objavljena poleti. Ta naj bi bila krajša in bolj uporabna. Varuhinji naj bi bila bolj v oporo, kot so bila do zdaj, ko so njeni predhodniki tudi zato sprejemali pogosto subjektivne odločitve.