Varuhinja v Celju dobila največ pripomb na delo sodišč

Na zadnjem letošnjem obisku na terenu je varuhinjo človekovih pravic na svoje težave opozorilo več kot dvajset ljudi.

Objavljeno
03. december 2014 17.17
tlo-nussdorfer
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in njena namestnika so pobudniki največkrat opozorili na težave, ki so jih imeli na sodišču oziroma z odvetniki. Nussdorferjeva je ob tem dejala, da je prav zaradi slabše dostopnosti do pravne pomoči zelo dobrodošla brezplačna pravna pomoč, ki jo poleg okrožnih sodišč svojim občanom nudi le nekaj občin v Sloveniji, celjske ni med njimi.

Varuhinja je na obisku v Celju opozorila, da jo na težave večkrat opozarjajo predstavniki Civilnih iniciativ Celja glede onesnaženosti okolja in glede reševanja okoljskih bremen Cinkarne. Nussdorferjeva je dejala, da se z okoljskimi nevladnimi organizacijami redno tedensko srečuje in da bodo v uradu varuha človekovih pravic okoljsko problematiko Celja spremljali.

Na pogovor je varuhinja sprejela tudi predstavnike civilne iniciative iz vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline. Opozorili so jo na problem 130 kmetij, ki želijo rešiti problem poplavne varnosti, vendar po njihovem mnenju tak način, kot je predviden sedaj, z izgradnjo suhih zadrževalnikov, naj ne bi bil najboljši. Civilna iniciativa pričakuje januarja sestanek z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen ter ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom.

Problem študentov invalidov

Med večjimi problemi je namestnik varuhinje Jernej Rovšek izpostavil težavo študentke invalidke iz Celja. Zakon o uravnoteženju javnih financ je namreč določil, da so do povračila stroškov prevoza upravičeni le tisti, ki uporabljajo javni prevoz, česar invalidi ne morejo.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je za rešitev tega primera lani ustanovilo medresorsko skupino, ki je konec lanskega leta pozvalo društva invalidov, naj priskočijo na pomoč. Društvo študentov invalidov plačuje prevoz le za študente invalide iz Maribora in Ljubljane. Varuhinja je na problem diskriminacije opozorila že pred dvema letoma, zato v uradu predlagajo, da ministrstvo plača vse nastale stroške, s čimer bi diskriminacijo, ki so jo ugotovili in priznali tudi na ministrstvu, odpravili.

Pohvala spletni aplikaciji

Ob obisku v Celju je varuhinja opozorila tudi na težaven položaj upokojencev, brezdomcev, pa tudi na problem nižanja sredstev za javna dela. Je pa pohvalila celjsko spletno aplikacijo Servis48, kjer občani opozarjajo na težave v občini, pristojni pa jim v najkrajšem možnem času na vprašanja in pobude tudi odgovorijo.